Litoralul românesc a scăzut anul acesta cu aproximativ 20% faţă de 2021 în ceea ce priveşte numărul turiştilor în hoteluri, iar Mamaia a înregistrat scăderea cea mai mare, de 25-30%, a declarat Alin Burcea, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, este prima dată în 32 de ani când numărul turiştilor din hotelurile de pe litoral scade, această scădere fiind mai evidentă în nordul litoralului.

''Practic, Mamaia a scăzut mult, sudul s-a dezvoltat foarte bine, Olimp şi Neptun s-au dezvoltat bine, s-au renovat multe hoteluri, Eforie a mers iarăşi foarte bine, chiar şi Costineşti a avut creştere. Mamaia a avut scăderea cea mai mare'', a spus Burcea, care este şi CEO al agenţiei de turism Paralela 45.

Printre motive, el a menţionat creşterea foarte mare a preţurilor, apariţia a mii de locuri de cazare în apartamente private, noi, în Mamaia Nord şi în Năvodari, "care au concurat hotelurile cu brio", costurile mari de parcare din Mamaia, dar şi lipsa totală de implicare a ministrului antreprenoriatului şi turismului, Constantin Daniel Cadariu, ''care nu a iniţiat nicio acţiune media de promovare a litoralului românesc a cărui imagine s-a degradat''.

"Dacă la 10.000 de locuri (în apartamente private n.r) - cam atâtea sunt în Mamaia Nord şi Năvodari - pui trei oameni pe familie, sunt 30.000 de oameni pe serie. Dacă înmulţeşti cu zece serii, sunt 300.000 de oameni. Dacă mergi pe un grad de ocupare de 70%, sunt 200.000 de oameni care au mers în aceste apartamente şi cred că sunt aproape de realitate, cam ce-a pierdut Mamaia erau în aceste apartamente", a explicat el.

În plus, el a criticat delăsarea unor hotelieri de pe litoral, care au mers pe ideea ''lasă că merge, că se vinde de la sine''. ''Iată că nu s-a mai vândut de la sine. Iată că oamenii după doi ani de stat în casă au mai plecat, s-au dus în Turcia, în Grecia, pe unde au avut bani, pe unde s-a putut", a mai spus Burcea.

El a apreciat că această tendinţă nefastă pentru litoralul românesc va continua şi în 2023, mai ales în contextul creşterii preţului energiei. Sunt hoteluri care au montat panouri fotovoltaice ca să-şi acopere cheltuielile de energie, dar altele nu fac nimic şi ''litoralul nu cred că va merge bine'', a conchis el.

Sursa foto: Alin Burcea

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri