Începutul unui nou an este un moment marcat de rezoluții, iar pe multe liste se regăsește dorința de a călători mai mult. Românii nu sunt străini de acest obiectiv, ba chiar mulți dintre ei adaugă noi destinații pe lista preferințelor, arată datele de la compania de travel-tech kiwi.com.

Pentru acest an, românii își schimbă încet obiceiurile de călătorie, adăugând câteva destinații noi pe lista preferințelor. Până acum, cele mai rezervate destinații* sunt Italia, Spania, Marea Britanie, Franța, Germania, Belgia, Turcia, Portugalia, Emiratele Arabe Unite și Țările de Jos. Atât Turcia, cât și Emiratele Arabe Unite sunt noi în top 10, înlocuind Irlanda și Austria de anul trecut.

Londra rămâne în top când vine vorba de cele mai populare orașe, urmată de Paris, Milano, Roma, Barcelona, Bruxelles, Madrid, Dublin și Viena, Madridul înlocuind Veneția în top 10 în 2024.

Dar unde și-ar dori să meargă, dar nu s-au hotărât încă? Interesul românilor pentru călătoriile care îi vor duce mai departe de casă este tot mai mare, căutările fiind în creștere pentru destinații precum Maldive (124%), Japonia (75%), Emiratele Arabe Unite (65%) sau Turcia (60%), comparativ cu anul trecut.

Orașele care au înregistrat cea mai mare creștere a interesului sunt Abu Dhabi (105%), New York (82%) și Istanbul (78%). Mai mult, unele noi destinații își fac apariția în acest an pe listele românilor, precum Bangkok, Malé sau Funchal, precum și orașe din Albania, Qatar, Serbia și Vietnam.

Până acum, față de 2023, se pare că românii plănuiesc mai din timp: fereastra medie de rezervare pentru 2024 este de 60 de zile, față de 51 de zile anul trecut. 35% dintre români și-au rezervat zborurile pe Kiwi.com cu 21 până la 60 de zile în avans, 25% dintre ei au cumpărat cu 61 până la 121 de zile înainte, în timp ce 6% au ales oferte last-minute, rezervând cu până la trei zile înainte de plecare. Pe de altă parte, alți 6% chiar și-au făcut planuri din timp, rezervând biletele cu 179 până la 319 zile înainte de data plecării.

Când vine vorba de cât va dura vacanța, românii petrec în medie 6 zile în deplasare în 2024, la fel ca anul trecut. Mai mult de două treimi (68%) au ales city-breaks de până la 3 zile, 15% vor petrece 4 până la 6 zile la destinație și 11% au ales sejururi de 7 până la 10 zile.

Până acum, românii au plătit, în medie, 114 de euro pentru escapadele din 2024. Prețul mediu pentru călătoriile pe distanță scurtă este de 80 de euro, 112 de euro pentru călătoriile pe distanță medie și 415 de euro pe distanțe lungi.

În ceea ce privește tendințele europene, românii sunt destul de aliniați, iar România este și ea în tendințe, fiind a opta cea mai populară destinație. Topul include, în ordine, Spania, Italia, Marea Britanie, Franța, Germania, Polonia, Portugalia, România și Turcia.

*Datele se referă la rezervările făcute de români pe Kiwi.com ori de câte ori până pe 10 ianuarie 2023 pentru a călători în 2024. Datele pentru 2023 se referă la rezervările efectuate pe Kiwi.com oricând până la 10 ianuarie 2023 pentru călătoriile în 2023.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri