Istanbul are, fără doar și poate, o efervescență aparte și nu seamănă cu nimic altceva din ce am mai vizitat. Fosta capitală a Imperiului Bizantin surprinde prin prisma culturii sale, care se agață cu un picior de cea europeană, iar cu celălalt rămâne fidel spiritului oriental. Ce trebuie să știi neapărat înainte să pleci în vacanță în Istanbul este să te înarmezi cu răbdare pentru că orașul este foarte aglomerat, așa că ar fi recomandat să renunți la mașină. Cu toate acestea, ai multe lucruri de văzut în Istanbul, fie că alegi iei orașul la pas, fie că te deplasezi cu mijloacele de transport în comun.

În Istanbul nu te vei plictisi niciodată, căci mereu vei găsi noi lucruri de făcut. Dacă îți rezervi o excursie de câteva zile, vei avea timp să vezi principalele obiective turistice din Istanbul și chiar să mergi și într-o croazieră pe Bosfor, pe care ți-o recomand cu mare căldură (am pregătit în material și o serie de fotografii ca să-ți faci o idee). Nu uita nici de magazinele cu mirodenii și bazarele fabuloase care pun Turcia pe harta mondială a comerțului.

  • Hagia Sophia

Primul obiectiv turistic cu care am luat contact în Istanbul a fost Hagia Sophia, sau Aya Sophia după cum mai este cunoscută. Hagia Sophia a fost construită în anul 536, fiind inițial o catedrală, după care a fost transformată în moschee, după ce armatele otomane au cucerit Constantinopolul. Chiar și istoria recentă a acestui obiectiv turistic, inclus în patrimoniul UNESCO, a fost una relativ zbuciumată. După ce s-a transformat în muzeu și și-a deschis porțile larg tuturor spre a fi vizitată, din 2020, Hagia Sophia a redevenit un loc de rugăciune pentru musulmani, fiind transformată în moschee. Tayyip Erdogan, președintele Turciei a fost principalul susținător al revenirii la moschee a Hagiei Sophiei.

Dacă ajungi la Hagia Sophia, bilete costă între 15- 24 de euro.

  • Moscheea Albastră

Moscheea Albastră este foarte aproape de Hagia Sophia, așa că poți bifa două obiective turistice cam deodată. Poți ajunge cu metroul foarte ușor până la stația Aksaray. Această construcție s-a dorit a fi cumva una rivală cu Hagia Sophia, acesta fiind motivul pentru care Sultanul Ahmet I a construit-o, în perioada 1609 -1616. Este unul dintre obiectivele turistice principale din Istanbul, fiind singura construcție cu șase minarete (turnulețe), în vreme ce multe moschei au patru sau chiar un turnuleț.

Tot aici aș vrea să îți mai prezint un mic detaliu tehnic. Pentru femei, intrarea în moschee se va face numai după ce îți vei acoperi părul cu un voal sau o eșarfă, dar și picioarele. Dacă porți pantaloni scurți sau chiar o fustă scurtă, nu vei putea să intri până nu le vei acoperi. Nu îți face griji, însă, nu trebuie să cari după tine haine pentru că la intrarea în moschee vei primi gratis, o fustă lungă, de mărime universală, dar și o eșarfă cu care să îți acoperi capul.

Intrarea este gratis în Moscheea Albastră, doar că va trebui să te înarmezi cu multă răbdare pentru că probabil vei intra simultan cu zeci de alți turiști care vor să o vadă. Din păcate eu am prins-o într-un stadiu în care se renovează, așa că nu am reușit să văd mare lucru din interior.

Citește și: FOTO | La ce resorturi de lux din Antalya vă puteți caza în vacanța de vară din 2022

  • Palatul Topkapi

Palatul Topkapi este, fără doar și poate un loc special de vizitat în Istanbul pentru că vei păși practic în fostele locuințe ale tuturor sultanilor otomani. Palatul a devenit un veritabil muzeu prin care vei face cunoștință cu perioada de glorie a Imperiului Otoman, fiind și acesta inclus în patrimoniul UNESCO.

Sursa foto: Falco/ Pixabay

Sursa foto: ArifYasa / Pixabay

În prag de seară, indiferent ce ai face, oprește-te să vezi apusul. Nu te va dezamăgi.

  • Marele Bazar

Marele Bazar este, cu siguranță o atracție aparte pentru turiști, fiind vizitat anual de aproximativ 91 de milioane de oameni. Este locul în care efectiv poți să găsești orice, de la aur, bijuterii, haine, veselă de ceramică, țesături lucrate manual și diverse mâncăruri. Mai mult, Turcia este raiul condimentelor pentru că aici găsești tot soiul de produse alimentare care dau o notă aparte mâncărurilor.

Turcii sunt recunoscuți ca fiind unii dintre cei mai mari comercianți ai lumii, fiind vânzătorii cu care este musai să negociezi cu ei pentru produsele pe care vrei să le cumperi. În jurul marelui bazar sunt, de asemenea tot felul de magazine, în care se vând cam aceleași lucru ca în bazar. Interesant este că în împrejurimile bazarului pare să fie mult mai aglomerat decât în interiorul său, semn că se negociază poate mai intens în afara bazarului.

  • Cartierul Balat

Cartierul Balat nu este un obiectiv turistic în sine, însă este o zonă pe care ți-o recomand cu căldură să o vizitezi. Este un cartier care are o vibrație aparte, cu tot felul de clădiri colorate și pereți pictați în tot soiul de nuanțe.

Sursa foto: Instagram/ balat.ist

Sursa foto: Instagram/ balat.ist

Vezi și: GALERIE FOTO | Ce putem vizita în Kusadasi, orașul turcesc cu una dintre cele mai lungi plaje din lume

  • Croazieră pe Bosfor

Croaziera pe Bosfor este unul dintre cele mai relaxante lucruri pe care le poți face în Istanbul. Recomandarea mea este să faci asta la finalul vacanței, pentru că te va relaxa mai mult după ce ai luat la pas orașul. De pe apă vei avea un alt tip de priveliște a orașului.

Prețul pentru o croazieră care durează o oră și jumătate este de aproape 52 de lei/persoană, în timp ce pentru una care durează 2 ore și jumătate, pe un yacht mai luxos, prețul se ridică la 257 de lei de persoană.

Tips and tricks: prețuri, plăți cu cardul și mijloacele de transport în comun

Istanbulul nu este un oraș extraordinar de scump, dacă ne raportăm la București. Cu toate acestea, inflația din Turcia a ajung la cote alarmante, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina, care a dat peste cap prognozele analiștilor. În iulie 2022, nivelul inflației a ajuns la aproape 79,6% după ce în iunie ajunsese la 78,6%. Previziunile economiștilor nu sunt deloc optimiste și asta pentru că la finalul trimestrului al treilea este de așteptat ca inflația să sară de 90%, potrivit Bloomberg.Cu siguranță nu este un oraș în care să te muți, cel puțin nu în aceste vremuri, însă e un oraș pe care merită să-l vezi cel puțin o dată.

Să nu uităm căTurcia este privită în continuare ca fiind una dintre cele mai populare destinații de vacanță, mai ales pentru români. Dacă ar fi să facem o comparație cu București, o masă la un restaurant din Istanbul, de pildă, te poate ajunge mai ieftin decât una pe meleagurile românești. La un restaurant din fosta Capitală a Imperiului Bizantin (nu unul smandicos), o masă pentru două persoane (cu trei feluri de mâncare) poate ajunge să coste 84,84 de lei (echivalentul a 300 de lire turcești), în timp ce în București, o masă pentru două persoane te poate duce până în 180 de lei. În medie, în Istanbul, o bere la draught costă cam 11 lei, iar pe un cappuccino vei da 7,70 de lei, mai puțin față de București, potrivit statisticilor de pe Numbeo.

Un doner costă cam 30 de lire turcești (deci în jur de 8 lei), la un restaurant de tip fast-food, stradal. Restul prețurilor pe care le-am regăsit ar fi aceastea:

În ceea ce privește transportul în comun, infrastructura este foarte bine pusă la punct și vei ajunge în timp util oriunde ai nevoie. Chiar dacă alegi să mergi pe jos în toată excursia, sigur vei obosi la un moment dat și vei vrea să alegi să mergi cu un mijloc de transport în comun. Îți recomand metroul pentru că e cel mai rapid și în felul acesta poți traversa și distanțe mai lungi și poți ajunge din partea europeană a Istanbulului în cea asiatică foarte ușor și rapid.

Biletele de metrou le poți lua chiar de la intrarea din metrou, însă va trebui neapărat să îți cumperi un card de călătorie, pe care nu vei putea încărca mai puțin de 100 de lire turcești. Cu acest card vei putea călători atât cu metroul, cât și cu tramvaiul sau autobuzul.

La taxiuri, prețul de pornire este 2 lei și 94 de bani în Turcia, echivalentul a 11 lire turcești.

În concluzie, Istanbulul este unul dintre orașele pe care merită să le vizitezi, mai ales dacă îți dorești să iei contact cu o cultură diferită față de cele europene. Este un oraș relativ accesibil ca bani și în care se ajunge ușor, mai ales că din București ajungi rapid cu avionul (cam într-o oră și 20 de minute), ceea ce înseamnă că-ți rămâne mai mult timp de vizitat.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Raluca Juncu
Raluca este unul din reprezentanții entuziaști și curioși ai generației Millennials. A studiat Jurnalism la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării la Universitatea din București și a urmat un master în Comunicare și Resurse Umane, în cadrul aceleiași instituții. Timp de doi ani a fost redactor la revista Forbes România și colaborator în cadrul mai multor proiecte editoriale precum Top 500 companii , Top 30 cele mai influente femei, precum și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri