Ca în multe alte domenii, ofertele false există și în industria turismului, iar turiștii care caută cel mai mic preț posibil de pe piață pentru un pachet turistic trebuie să fie foarte atenți dacă nu vor să se trezească trași în țeapă de agenții de turism care nici nu există sau de unitățile de cazare fantomă, care folosesc imaginea celor reale și care oferă prețuri mult sub media pieței.

Am stat de vorbă cu Alin Burcea, președintele ANAT (Asociația Națională a Agențiilor de Turism) și proprietarul agenției de turism Paralela45, unul dintre cei mai mari jucători din industria din România, dar și cu Traian Bădulescu, unul dintre cei mai experimentați consultanți de turism din piața locală, despre pachetele turistice false.

De obicei, acestea sunt listate pe site-uri create special cu scopul de a-i păcăli pe turiști, ademenindu-i cu prețuri extrem de atractive și mult prea ușor de achiziționat, două elemente care, potrivit specialiștilor consultați, ar trebui să fie principalele semnale de alarmă.

„Asemenea chilipiruri nu există!”, ne spune categoric Alin Burcea, președintele ANAT. „Dacă vezi o ofertă care pare prea frumoasă să fie adevărată, cel mai probabil nu este adevărată. Pot există reduceri de 10-15% la cazarea într-un hotel sau într-un resort, dar dacă vezi o reducere de 50-60%, în mod cert nu este o ofertă reală”, ne-a mai spus acesta.

Alin Burcea(Alin Burcea: Fondatorul Paralela45 și președintele ANAT - sursa foto: Paralela45)

Potrivit lui Traian Bădulescu, alegerea produsului este, în ziua de astăzi, din ce în ce mai dificilă, ținând cont că suntem expuși la mii de opțiuni și la mii și mii de campanii de marketing.

Dacă vezi o pereche de încălțăminte sport, care în mod normal costă 500 de lei, și un site o vinde cu 100 de lei, ar trebui să te pună pe gânduri. Da, există situații în care există oferte, dar ofertele speciale în niciun caz nu scad atât de jos. Dacă un pachet turistic te costă 1.000 de euro în mod normal, cam greu de crezut că poți să-l cumperi la 250”, a punctat consultantul în turism.

Acesta mai spune că un pachet turistic este un produs imaterial, dar extrem de important. Diferența mare este că, dacă mai poți schimba un televizor, un laptop, un smartphone sau o pereche de pantofi de care ești, în mod justificat, nemulțumit, nimeni nu îți mai dă înapoi timpul irosit în cazul în care nu ai fost mulțumit de concediu.

Mai ales dacă ai «luat țeapă» și nu ai mai putut pleca la timp în locul mult visat”, a subliniat Traian Bădulescu consultantul în turism.

Unde apar țepele?

Președintele ANAT spune că aceste țepe apar pe unele site-urile unor agenții false sau care imită site-urile unor agenții sau platforme de turism cunoscute, acesta amintind și de apariția la un moment dat a unui asemenea site fals care imita modelul celor de la Booking.com.

Pentru că scopul acestor site-uri este doar să le ia banii naivilor, ofertele de pe aceste site-uri nu sunt reale.

Un astfel de site fals poate chiar să copieze întregul site al unui tour-operator, iar la toată oferta pe care a copiat-o poate să pună o reducere de 50%. Turistul român, de bună-credință, se bucură că a găsit o ofertă la jumătate de preț, apoi plătește și bani se duc, pentru că nu are de unde să-i recupereze”, ne-a mai spus Alin Burcea.

Potrivit lui Traian Bădulescu, amatorii de chilipiruri, care consideră că tot ce găsesc pe internet este real, devin victime ale escrocilor care lansează pachete turistice false, mai ales la început de sezon estival.

„Sunt suficienți oameni care «iau plasă» și plătesc. Atunci când vezi prețuri mult mai mici decât cele de pe piață – precum 200 de euro pentru șapte zile în Tenerife, la hotel de patru stele –, ar trebui să-ți pui întrebări”, ne-a mai spus consultantul în turism.

Atenția și la „țepele profesioniste”

Potrivit lui Traian Bădulescu, au fost turiști care au cumpărat cazări la vile inexistente la Mamaia ori Eforie Nord, cu fotografii de pe malul Mării Mediterane, dar și români care au ajuns la destinație, iar acolo au aflat că nu au cazare.

Poveștile de groază au un element comun: ofertele «de nerefuzat» de pe internet. Atenție! Oricine poate face acum un site cu fotografii atractive și să aibă și un cont bancar afișat”, a punctat consultantul în turism.

Traian Bădulescu ne spune să avem grijă și la ceea ce pot fi descrise ca „țepe profesioniste”.

Au existat până acum câteva cazuri de false «agenții de turism», cu site-uri atractive, care au practicat tarife extrem de îmbietoare, au emis vouchere false sau, oricum, neacoperite, iar turiștii s-au trezit cu banii dați și… ia de unde nu-i agenția. După ce au acumulat anumite sume, proprietarii acestor site-uri au dispărut cu banii și nu au mai fost de găsit. Deci, totul a fost deliberat”, ne-a explicat consultantul în turism.

Potrivit lui, au fost situații în care unele vile sau apartamente «la negru» din România au postat fotografii false, din destinații exotice, sau când un site a promovat o structură de cazare reală, autorizată, la un tarif mult mai mic, dar fără a avea contract cu acea structură.

„Banii au intrat în buzunarele celor din spatele site-urilor. Modul de operare al escrocilor are la bază slăbiciunile deja cunoscute ale românilor: dorința de a câștiga ceva și lipsa de educație economică”, a mai atras atenția Traian Bădulescu.

Ce pot face turiștii pentru a se proteja de țepe

Turista(sursa foto: Shutterstock)

Principalele recomandări ale lui Alin Burcea, fondatorului Paralela45, către turiști sunt ca aceștia să apeleze la serviciile agențiilor și platformelor cunoscute, consacrate, iar acolo unde au suspiciuni în privința unui pachet sau a unor prețuri să încerce să-i contacteze pe cei care oferă acele pachete asupra cărora au îndoieli.

Potrivit lui, orice agenție sau platformă serioasă îți oferă o cale prin care îi poți contacta, un număr de telefon pe care-l poți apela și prin intermediul căruia să ceri informații suplimentare. Dacă un site de turism nu-ți oferă nicio posibilitate de a intra în legătură cu agenții de turism, în mod cert este unul care încearcă să profite de buna-credință a celor care cred că ofertele sunt reale.

O agenție nu-ți vinde un pachet de turism așa, pur și simplu. Cu orice agenție, atunci când cumperi un pachet de turism, trebuie să faci un contract. Nu poți cumpăra un pachet de turism direct de pe un site și apoi te duci direct la cazare”, ne-a mai spus Alin Burcea.

Traian Bădulescu ne spune și el că nu există pachete de turism doar la „un click distanță”.

Traian Bădulescu(Traian Bădulescu - Consultant în turism: Sursa foto: Traian Bădulescu)

„Cea mai bună modalitate de a-ți asigura concediul este de a apela la o agenție de turism. În ultimii ani au fost multe astfel de cazuri în care turiștii români au fost păcăliți, lăsați fără bani și cu vacanțe distruse, după ce au rezervat și au plătit integral pentru o anumită perioadă de cazare, fără să apeleze la agențiile de turism”, ne-a mai spus acesta.

Potrivit lui, românii trebuie să înțeleagă foarte bine că o agenție nu reprezintă un simplu intermediar, ci un creator de programe și de pachete turistice. Este o companie autorizată, care acordă inclusiv consultanță în turism.

Din păcate, ne mai spune el, mulți români încă nu au înțeles ce face o agenție de turism și care e diferența între agenție și site de rezervări.

„Mulți cred că este doar o diferență de cost și că agențiile îți iau bani în plus, deși același lucru se poate face și «la un click distanță». Doresc să subliniez că marea majoritate a agențiilor de turism sunt bine intenționate și lucrează cu profesioniști. Până la urmă, reprezintă un business și e firesc că și ei doresc să își mulțumească turiștii”, ne-a mai spus Traian Bădulescu.

Potrivit lui Traian Bădulescu, principalul argument în a alege să lucrezi cu o agenție de turism este siguranța. Consultanți de turism, agenți de ticketing, ghizi, însoțitori de grup, personalul suport, sunt specialiști ai vacanțelor.

Toți lucrează împreună și au un rol clar definit și stabilit prin lege. Un consultant a vizitat deja destinația sau hotelul, iar interesul său este să-l mulțumească pe turist. (...) La agenția de turism răspunde întotdeauna cineva și oferă soluții, inclusiv în situații imprevizibile. E bine să faci măcar o vizită la agenția sau agențiile de turism pentru care optezi ca turist și apoi să rezervi și de la distanță de la acestea, online sau telefonic”, ne mai recomandă Traian Bădulescu.

Astfel principalele recomandări de care trebuie să ținem cont înainte de a cumpăra o vacanță sunt:

  • Site-ul să fie unul de încredere. Uitați-vă atent la URL! Ca exemplu: un site cu un URL «www.turism023.frg.net» (denumite fictivă – n.r.), în mod cert este unul fals. Țineți cont că unele pot folosi, după «www.» inclusiv brandul unei agenții sau platforme reale. Ca exemplu concret, doar www.booking.com este site-ul real. Orice altă variație a acestui site, în care să includă și alte caractere sau care se termină cu un domeniu de internet dubios, în mod cert este un site clonat de infractorii cibernetici.
  • Alegeți să apelați la agenții și platforme cunoscute, de la care ați mai cumpărat vacanțe sau de la care au cumpărat alți membri ai familiei, prieteni sau colegi care s-au bucurat în mod real de vacanțele achiziționate.
  • Atenție la prețurile mult prea mici față de restul pieței. Nu există agenții și platforme serioase care să ofere reduceri atât de mari încât prețurile să fie la jumătate sau mai mult față de media pieței.
  • Contactați agenția, hotelul sau reprezentanții platformei înainte de a achiziționa o vacanță, mai ales dacă aveți dubii.

Dacă ți-ai luat țeapă, ia-ți la revedere de la bani!

Turist trist, sad tourist(Sursa foto: Shutterstock)

Potrivit lui Alin Burcea, în general, site-urile acestea nu sunt din România, fiind operate de infractori din piețe mult mai mari, care încercă să întindă o plasă cât mai mare, prin care să prindă turiști din cât mai multe țări de la care să ia bani pentru un serviciu care nu există.

Încă nu este un fenomen atât de mare, dar a crescut în ultimii 10 ani. Dacă acum 10 ani apăreau 1-2 site-uri de acest gen, care dădeau țepe turiștilor, acum poate că numărul lor a ajuns la 15-20. Din păcate, nu avem ce să le facem noi la nivel de industrie, agențiile de turism, pentru că nu suntem polițiști. De stoparea acestui fenomen trebuie să se ocupe autoritățile. Tot ce putem face noi este să derulăm campanii de informare, prin care să-i educăm pe turiști”, ne-a mai spus președintele ANAT.

Traian Bădulescu afirmă că este un fenomen care poate fi greu combătut în condițiile în care aceste site-uri pot create foarte simplu de cei care vor să le dea țepe turiștilor.

Specialiștii din turism, jurnaliștii dar și polițiștii au făcut mai multe campanii de informare și conștientizare în ultimii ani, pentru a-i obișnui pe oameni cu ideea că trebuie să verifice ofertele înainte de a da banii pe un pachet de vacanță. Cu toate acestea, ofertele false plasate pe internet fac victime în continuare”, a mai spus consultantul în turism.

Aceste ne spune și el că nu mai ai de unde recupera banii, iar în cazul în care chiar ar exista posibilitatea de a-și recupera banii, problema cea mai mare este aceea că turistul rămâne cu experiența neplăcută.

Turismul mai este supranumit și «industria viselor». Chiar dacă ești ulterior despăgubit, nimeni nu îți poate oferi garanție pentru timpul pierdut în urma alegerii unui pachet turistic necorespunzător. Pentru că nimeni nu îți poate prelungi concediul, anul sau… viața”, a subliniat Traian Bădulescu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe
9news.ro Promo

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Adrian Ungureanu
Venit în Capitală în 2007, ca orice copil de provincie cu tolba plină de vise, primul fiind acela de a deveni comentator sportiv - următorul Cristian Țopescu - Adrian a ales să-și înceapă cariera de jurnalist scriind în presă. Deși era abia în al doilea an la Facultatea de Jurnalism , Adrian și-a găsit un loc de muncă la ziarul ” Curierul Național ”. A realizat abia la interviul de angajare că nu mai există departament de sport la ziar, dar asta...

Te-ar putea interesa și:Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri