Tabletele ieftine sunt in general proaste, si cu acest lucru sunt de acord, mai mult sau mai putin tacit, majoritatea retailerilor din Romania. Cu toate acestea, romanii cauta cel mai mult pe Internet tablete in general la pret redus, semn al puterii de cumparare reduse sau al asteptarilor superioare fata de ce iti poate oferi o tableta de 200-300 de lei.

Wall-Street.ro a analizat cele mai cautate cuvinte cheie care contin “tablete”, urmarind de asemenea si “bataia” retailerilor pe ele, in incercarea de a iesi cat mai in fata in rezultatele cautarilor. Pentru a primi sugestiile cele mai relevante, am folosit instrumentul Ubersuggest.org care identifica cele mai relevante cautari in Google pe baza unui cuvant cheie initial, dar si Google AdWords.

In perioada decembrie 2013-iulie 2014, romanii au cautat in mod egal atat termenul “Tablete” cat si “Tablete ieftine”, inregistrand o medie de cautari de 14.800. Dupa cum era de asteptat, concurenta retailerilor pe aceste cuvinte cheie este cea mai ridicata.

Urmatorul cel mai cautat cuvant cheie este“tablete samsung”, la mare distanta insa de primele doua, cu o medie de 2.400 cautari/luna. Concurenta ramane insa mare si pe aceasta sintagma.

Interesante sunt insa urmatoarele trei cautari, dovada a faptului ca retailerii traditionali depasesc inca, cel putin in mintea consumatorilor, ofertele operatorilor telecom. Astfel, pe locurile patru si cinci in ceea ce priveste volumul de cautari se afla “tablete eMag” si “tablete Altex” cu 2.400 si respectiv 1.900 de cautari/luna. De notat ca jucatorul online, desi mai mic ca volum al afacerilor decat Altex, depaseste vizibilitatea acestuia din urma, in ceea ce priveste cautarile in Google.

Primul operator telecom care intra in lista cautarilor este RDS&RCS, prin cautarea “Tablete RDS”. Operatorul autohton ofera unor clienti tablete gratuite, la anumite abonamente, aceasta fiind si ratiunea acestora cautari. Dupa RDS&RCS urmeaza cautarile “Tablete Domo” si un prim furnizor roman, cunoscut de asemenea pentru tablete de pret modic, “Tablete Allview”.

In top intra si cautarile “Tablete Flanco”, “Tablete preturi” dar si “Tablete ieftine si bune”, o cautare oarecum non-sens. Urmatorii operatori care apar sunt, in ordine, Vodafone (590 de cautari/luna), urmat de Cosmote (480) si abia apoi liderul pietei, Orange (tot 480). Tabletele Vonino, E-Boda si Serioux, de asemenea de preturi modice, atrag trafic important in Google.

Numarul cautarilor la singular sunt mai putine decat la plural – in medie dupa cuvantul “Tableta” se cauta lunar de 5.400 de ori; aceasta este urmata de “Tableta Samsung” si “Tableta Allview”. Prima cautare specifica, cu 4.400, este “Tableta Samsung Galaxy Tab 3”.

Vezi mai jos cum arata clasamentul cautarilor de tablete in Google:

Cuvant cheie Media cautarilor lunare
Tablete 14.800
Tablete ieftine 14.800
Tablete Samsung 2.400
Tablete eMag 2.400
Tablete Altex 1.900
Tablete RDS 1.600
Tablete Domo 1.300
Tablete Allview 1.300
Tablete de vanzare 1.300
Tablete Flanco 1.000
Tablete Preturi 880
Tablete ieftine si bune 720
Tablete Vodafone 590
Tablete Second Hand 590
Tablete Cosmote 480
Tablete Asus 480

Interesante sunt si volumele de cautari in perioada decembrie 2013-iulie 2014. In decembrie, volumul de cautari este cel mai mare, pentru 200 de termeni atingand aproape 160.000. Ulterior, luna de luna, numarul cautarilor a scazut - in ianuarie 106.000, aprilie 65.000 si in iulie 50.000 de cautari.

Sursa foto: Shutterstock: Tableta

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea eCommerce »


Setari Cookie-uri