1 / 13

Cifrele cheie pe piata muncii in care activeaza adolescentii

In Romania muncesc oficial in prezent 2.308 de tineri cu varste de pana la 18 ani, cei mai multi dintre acestia fiind de sex masculin - 1.271 de persoane, potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii.

In ceea ce priveste categoriile de varsta, cei mai multi dintre acestia au deja 17 ani - 1.738 tineri.





De asemenea, potrivit datelor ministerului de resort, alti 6.677 de tineri aflati in prezent in campul muncii au varsta de 18 ani.

Astfel, in total muncesc la ora actuala 8.976 de tineri cu varste cuprinse intre 15 si 18 ani (inclusiv)

Din totalul acestora, 6.563 de persoane muncesc cu contract incheiat pe durata nederminata si 2.413 dintre ei au cotracte pe termen determinat.

Repartizarea pe judete

Cum era de asteptat, cei mai multi tineri cu varste de pana la 18 ani (inclusiv) care muncesc in Romania sunt localizati in Bucuresti (1.579 persoane), insa cel mai bine sta partea de vest a tarii.



Datele Ministerului Muncii arata clar ca aparitia crizei economice a scazut semnificativ si acest segment de angajati.




Totodata, din statisticile Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), care detine date in ceea ce priveste categoria de varsta de sub 25 de ani, in anul 2011, prin Programul de Ocupare a fortei de munca al institutiei s-a realizat incadrarea unui numar de 366.113 persoane, din care 73.113 persoane cu varsta sub 25 de ani.

Avantajele angajatorilor

Angajatorii care incadreaza in munca pe perioada nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant primesc lunar, pe o perioada de 12 luni, pentru fiecare absolvent:

a) o suma egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;
b) o suma egala cu de 1,2 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;
c) o suma egala cu de 1,5 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, pentru absolventii de invatamant superior.

In acest context, ca urmare a aplicarii masurii mentionate, in anul 2011 au fost incadrati in munca 6.574 absolventi, dintre care:
 473 sunt absolventi ai ciclului inferior al liceului sau ai scolilor de arte si meserii;
 2.667 sunt absolventi de invatamant secundar superior sau invatamant postliceal;
 3.434 sunt absolventi de invatamant superior.

Structura pe grupe de varsta a absolventilor incadrati prin subventionarea locurilor de munca se prezinta astfel:
5.475 persoane au varsta mai mica de 25 ani;
• 972 persoane au varsta cuprinsa intre 25-35 ani;
• 107 persoane au varsta cuprinsa intre 35-45 ani.

Structura, dupa nivelul de pregatire al absolventilor care s-au incadrat in munca prin subventionarea locului de munca, se prezinta astfel:
• 32 sunt absolventi de invatamant primar,
• 24 absolventi de invatamant gimnazial;
• 391 absolventi de invatamant profesional;
• 2.346 sunt absolventi de invatamant liceal;
• 367 sunt absolventi de invatamant postliceal;
3.414 sunt absolventi de invatamant superior.

Absolventii beneficiaza de prime

Absolventii carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatia de somaj si se angajeaza in perioada de acordare a indemnizatiei beneficiaza, din bugetul asigurarilor de somaj, de o suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, pana la expirarea perioadei de acordare a acesteia daca nu s-ar fi angajat, potrivit ANOFM.

Acest drept se acorda absolventilor care isi mentin raporturile de munca sau de serviciu pentru o perioada de cel putin 12 luni de la data angajarii.

In anul 2011, prin acordarea unei prime absolventilor care se incadreaza in munca s-a reusit ocuparea unui numar de 3.538 de persoane (din totalul absolventilor incadrati in munca prin subventionarea si fara subventionarea locului de munca).

Stimularea incadrarii in munca a elevilor si studentilor

Pentru tinerii care doresc sa lucreze temporar pe perioada vacantelor, ANOFM acorda angajatorilor, din bugetul asigurarilor pentru somaj, pentru fiecare elev si student, un stimulent financiar lunar egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinta al asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca. Perioada maxima de acordare a stimulentului financiar este de 60 de zile lucratoare intr-un an calendaristic.

In anul 2011 au fost incheiate 248 conventii in baza Legii nr.72/2007 privind stimularea incadrarii in munca a elevilor si studentilor.

Citeste in continuare topul domeniilor in care lucreaza tinerii cu varste intre 15-18 ani.













Inapoi la articol

Setari Cookie-uri