2 / 5

Sarcini birocratice vs activitati-cheie

Analiza coerenta a costurilor si intentia de a se actiona etic sunt, in opinia lui Adrian Bucica, consultant in cadrul Compass Consulting, doua aspecte-cheie ce trebuie luate in calcul atunci cand se aduce in discutie subiectul concedierilor.

Analiza coerenta a costurilor salariale presupune identificarea ariilor in care se pot obtine reduceri ale remuneratiilor si ulterior evaluarea metodelor prin care se pot reduce aceste cheltuieli. Inainte de a se apela la disponibilizari se pot evalua alternative precum stoparea de angajari, compensarea orelor suplimentare cu timp liber, pensionari acolo unde este posibil, reducerea bonusuri si eventual salarii sau intreruperea partiala a activitatii.

„In cazul in care se ajunge la ideea ca sunt neaparat necesare disponibilizarile ar trebui analizat ce anume este corelat direct cu vanzarile (personalul din aria de productie, forta de vanzari, logistica etc.), estimarea scaderii vanzarilor si cat de dificile sunt gasirea si formarea unui nou angajat, atunci cand vanzarile isi vor reveni). De asemenea, in cadrul structurii administrative ar trebui diferentiate persoanele care au activitati relativ birocratice de cele care au activitati-cheie”, a precizat Bucica.

De asemenea, Sandra Jitianu crede ca nu se poate stabili daca un manager trebuie sa mentina sau nu angajatii pana nu face o cercetare cu privire la cresterea productivitatii.

"Inainte de a lansa disponibilizarile, ar fi util ca managerii sa caute solutii alternative de a creste productivitatea. O serie de masuri ar putea viza cresterea eficientei - de ex. reducerea timpului necesar pentru o anumita activitate sau remodelarea procesului - ori marirea acuratetii in executie (reducerea sau inlaturarea erorilor, reducerea costurilor asociate unei erori). Acestea sunt situatiile in care pot fi de un real ajutor proiectele de remodelare a proceselor de afaceri, masurile pentru dezvoltarea angajatilor sau ameliorearea sistemelor informatice. In prima instanta, investitia in astfel de servicii poate parea greu de “inghitit” – la o adica sunt un cost in plus, nu in minus, insa pe termen mediu si lung ar putea fi singura solutie viabila”, a spus aceasta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri