2 / 7

‘Companiile vor sa sperie angajatul’

Un alt amanunt care le poate scapa angajatorilor din vedere este stabilirea indemnizatiei acordate angajatului care, desi a parasit compania, sta pe tusa perioada prevazuta de clauza de neconcurenta.

Daca aceasta suma nu este precizata sau daca angajatorul refuza sa plateasca remuneratia dupa ce contractul de munca a fost reziliat, atunci compania are mari sanse sa piarda un eventual proces in instanta. “Aceasta indemnizatie se negociaza si are ca valoare minima jumatate din suma salariilor brute incasate in ultimele sase luni de catre angajat”, spune Daniela Kovacs, consultant in cadrul companiei Advice.

Cu toate acestea, Ovidiu Vilceanu, managerul firmei de recrutare Sales Consulting, afirma ca numarul companiilor care precizeaza aceste clauze in contract este destul de redus. “In general companiile vor sa sperie angajatul si sa il faca sa fie constient. Foarte putine companii stipuleaza clauza de neconcurenta, pentru ca apoi ar fi nevoite sa plateasca salariile scrise in contract, ceea ce ar insemna o pierdere pentru firme”, a comentat Vilceanu.

In plus, aceasta prevedere a inceput sa piarda teren de ceva timp si sa fie tot mai putin uzitata din cauza prevederilor foarte clare din codul muncii - precum ca ea se aplica la persoanele care au beneficiat de cursuri de instruire cu scoaterea din productie a cursantului pe perioada desfasurarii cursului, a explicat si Bogdan Toth, managing partner al firmei de recrutare HR4U.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri