2 / 4

Ce angajati sunt acum la moda?

Odata cu instalarea crizei si cu valul de disponibilizari care, intr-o mica masura, a atins si industria IT, companiile se limiteaza acum la “strictul necesar” cand vine vorba despre deschiderea unor noi posturi. Cu toate acestea, profilul angajatului IT a ramas neschimbat, spun specialistii BrainSpotting. “Se cauta in continuare dezvoltatori (mai ales cu experienta) pe tehnologii larg raspandite, precum Java / MS.NET, specialisti in produse software complexe precum SAP sau Oracle Applications, administratori de sistem, de retea, de baze de date si inclusiv pozitii de vanzari in IT”, adauga Sutac.

Insa, angajarea si retentia specialistilor IT nu este un proces facil, chiar si acum, cand, in urma efectelor crizei, piata fortei de munca a fost invadata cu CV-uri ale disponibilizatilor si ale proaspetilor absolventi. O crestere a numarului de candidati disponibili pe piata muncii nu inseamna, in mod automat, si o imbunatatire calitativa a acestora. Sutac afirma ca, in perioadele de criza, oamenii talentati si competenti raman dificil de atras si motivat, deoarece valoarea lor este cunoscuta si recompensata corespunzator de catre angajatori. Mai mult, intr-un astfel de context economic incert, ei prefera sa isi mentina pozitia stabila detinuta la angajatorul actual, fiind mai reticenti fata de eventuale schimbari in cariera.

In acest moment, alaturi de domeniile Pharma si FMCG, specialistii in recrutare afirma ca sectorul IT ramane unul dintre protejatii crizei, prin oferta extinsa de locuri de munca in raport cu celelalte piete.

Un indicator al stabilitatii sectorului IT il reprezinta numarul de locuri disponibile pentru persoane fara experienta sau pentru juniori, in care compania trebuie sa investeasca pentru formarea profesionala. Desi numarul locurilor de munca a scazut fata de anul trecut, juniorii din IT isi pot gasi, in continuare, job-uri din perioada facultatii.

“Cele mai des intalnite pozitii pe acest nivel sunt cele de help-desk / suport IT (level 1) sau programator entry-level. Angajarea studentilor pe astfel de posturi reprezinta o varianta avantajoasa pentru ambele parti – pentru student deoarece castiga experienta practica de lucru si implicit posibilitatea obtinerii unui job mai bun la absolvire, iar pentru angajator deoarece costurile de salarizare sunt mai reduse la acest nivel. Astfel, noii angajati pot fi formati usor in conformitate cu practicile si cultura proprie companiei, unii dintre ei devenind, dupa terminarea facultatii, angajati valorosi ai companiei respective”, subliniaza Sutac.

Cu toate acestea, avand in vedere ca anul trecut universitatile au scos pe piata doua generatii de absolventi – cei din programul Bologna, de trei ani, si cei care au efectuat patru ani de studii -, desi exista in continuare job-uri pentru juniori, viitorii angajati vor fi supusi unei selectii mult mai stricte, din care vor avea castig de cauza cei care au cunostintele, atitudinea si motivatia potrivite, mai spune Sutac.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri