3 / 6

Reprezentantii medicali, cap de afis al recrutarilor din farma

Pastrand specificul pietei si tendinta din anul 2008, reprezentantii medicali raman cei mai cautati angajati in industria medicala si farmaceutica, directie de recrutare care se va mentine si in anul 2010, potivit Monicai Craciun, specialist HR in cadrul companiei de consultanta in management si marketing farmaceutic Expand Health.

Reprezentantul medical este responsabil de promovarea medico-stiintifica a produselor farmaceutice catre medici si farmacisti – factori de decizie in initierea tratamentului medicamentos. Acestia au ca majora responsabilitate vizitele periodice la personalul medical si farmaceutic si organizarea evenimentelor stiintifice cu caracter informativ. Profilul candidatului pentru pozitia de reprezentant medical reuneste abilitati excelente de comunicare, relationare si persuasiune, responsabilitate si capacitate buna de invatare.

Daca in perioada 1990-2000 angajatorii farma solicitau absolventi de studii medicale sau farmaceutice, trendul actual vizeaza si absolventi de studii superioare umaniste si conexe, ca urmare a reorientarii partiale a absolventilor de studii medicale catre practica clinica, potrivit specialistului Expand Health.

Pentru reprezentantii medicali care nu au experienta in munca, salariul fix variaza intre 20 si 22 de milioane de lei vechi (aproximativ 500 de euro). “In cazul celor cu experienta de un an, salariul de baza variaza in jurul a a 28 de milioane, iar pentru cei cu multi ani in campul muncii se poate ajunge la 1000-1.500 de euro pe luna. De exemplu, avem reprezentanti medicali nisati pe domeniul oncologic, foarte putini pe piata, care trebuie motivati sa ramana in companie”, spune Craciun.

Raportat la reperele salariale ale anului trecut, recruiterul sustine o conservare a nivelului salarial net, suplimentarea veniturilor realizandu-se numai prin atingerea unor niveluri de performanta remunerate prin comission.

Reprezentantul Expand Health- firma care colaboreaza pe proiecte de outsourcing, recrutare si training cu peste o treime dintre cele aproape 350 de companii de pe piata Farma - afirma ca angajatii din domeniu isi pot mari veniturile prin castigarea unor bonusuri de performanta in valoare de 90% din salariul de baza, acordate odata la trei luni.

Cu toata aparenta stabilitate a sectorului, angajatii din Farma sunt precauti cand se decid sa isi aleaga un nou loc de munca. Fluctuatia de personal, cu valori chiar si de 30% in 2008, s-a domolit in acest an, nedepasind pragul de 10%.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri