4 / 6

Cele mai cautate profesii in industria financiar-bancara

Desi industria financiar-bancara a sistat recrutarile de volum demarate in anii 2007-2008, cand bancile se extindeau la nivel national prin zeci de agentii, criza a adus o noua oportunitate pentru candidatii cu putina experienta in piata fortei de munca. Fata de alte industrii, in banci, reversul medaliei pentru angajarile pe posturi de ofiteri de credite, a constat in necesitatea de ofiteri de colectare credite, odata cu innasprirea conditiilor economice.

“Cele mai cautate pozitii in industria financiar-bancara nu au fost neaparat cele de specialisti, ci mai degraba pozitiile pe entry-level pentru colectare, analiza sau vanzari directe sauindirecte. Au existat cereri si pentru pozitii de middle-management si specialisti, mai putine la numar. Cei mai cautati candidate au fost specialisti colectare, specialisti in IT si resurse umane, si risk controller”, afirma Florin Ochiana, HR operations manager al companiei de recrutare Lugera & Makler.

Potrivit lui Ochiana, salariile din industria financiar-bancara pleaca de la nivelul de 700-800 de euro net pe luna, si pot ajunge la peste 2.000-2.500 de euro lunar, daca vorbim de specialisti seniori.

In cazul angajatilor cu putina experienta in domeniul bancar, axati pe partea de colectare a datoriilor, remuneratia neta lunara poate scadea sub pragul de 500 de euro, insa comisioanele primate din valoarea recuperarilor pot creste venitul unui angajat cu pana la 50%.

Loredana Ladunca, managerul firmei specializata in recrutare pentru domeniul financiar-bancar LCL Financial Recruting, sustine ca valoarea neta a remuneratiei a inregistrat o scadere de pana la 20% in anul 2009, comparativ cu anul trecut, in functie de pozitia in cauza.

Pentru manageri de risc, auditori interni si financial controlleri, salariile variaza intre 1000 si 2000 de euro, in functie de pozitia candidatului dar si de remuneratia primita la slujba anterioara. “Un astfel de angajat are intre 28-32 ani, cunostinte in domeniile legal si financiar sau experienta in Big Four sau alte institutii financiare. Pentru ca numarul acestor specialist este limitat, recrutarea se face numai folosind tehnici de head-hunting si networking”, sustine Ladunca.

Ochiana este de parere ca o angajare pentru un astfel de post se produce numai daca angajatului I se ofera un pachet salarial si de extra-beneficii mai mare decat la fostul loc de munca sau daca brandul angajatorului este atat de puternic incat sa atraga forta de munca cu experienta, chiar si in criza.

“Mutarea de la un loc de munca la altul presupune automat si un pachet de beneficii mai consistent. Nu mai vorbim de maririle din anii precendenti, evident. In conditiile actuale, mai intervin si soliditatea angajatorului si perspectivele pe termen lung, ca factori importanti. Un specialist care activeaza intr-o banca unde viitorul este putin nesigur se va muta relativ usor intr-o alta mai trainica, sustinuta eventual de un actionat international puternic”, explica Ochiana.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri