2 / 4

Creste numarul de contribuabili la sistemul de pensii?

In toamna anului trecut, Guvernul a propus Proiectul Legii Privind Sistemul unitar de pensii Publice, din care unii analisti au inteles ca avocatii, preotii, cadrele militare, functionarii publici cu statut special din domeniul apararii nationale, precum si liber profesionistii vor fi obligati sa plateasca aceste contributii.

Insa, potrivit Andreei Lisievici, avocat al casei Tuca, Zbarcea si Asociatii, avocatii nu sunt cu nimic afectati de posibila intrare in vigoare la Proiectului. “Avocatii nu intra in definitia „persoanei asigurate”, pensiile lor nu sunt integrate in temeiul articolului 173 din Proiect, iar legislatia speciala a profesiei de avocat nu este abrogata, nici expres si nici implicit, nefiind contrara reglementarii cuprinse in Proiect”, afirma Lisievici, pe pagina portalului avocatnet.ro.

“Proiectul prevede chiar de la articolul 1 ca „Dreptul la asigurari sociale este garantat de stat si se exercita, in conditiile prezentei legi, prin sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, denumit in continuare sistemul public de pensii”. Chiar daca exprimarea este atotcuprinzatoare, ea coincide intru totul cu reglementarea din articolul 1 al Legii nr. 19/2000[1] asa cum este in vigoare la acest moment, si sub incidenta careia nu intra avocatii. Prin urmare, domeniul de reglementare al Proiectului nu aduce nimic in plus fata de Legea nr. 19/2000”, explica Lisievici.

Conform proiectului, sumele provenite din drepturi de autor si alte venituri obtinute in baza unor conventii civile sau contracte de colaborare nu vor mai fi exceptate de la plata contributiei de asigurari sociale, iar numarul celor care vor plati CAS va creste cu aproximativ 250.000.

“Principiul obligativitatii si principiul contributivitatii la sistemul unitar de pensii publice va asigura ca toate persoanele care obtin venituri profesionale sa plateasca contributii la bugetul asigurarilor sociale de stat”, se arata in expunerea de motive a proiectului.

Cu toate acestea, ministrul Muncii, Mihai Seitan, declara ca plata CAS va fi efectuata numai de persoanele remunerate exclusiv prin contracte de colaborare, si nu de angajatii cu carte de munca care desfasoara in paralel activitati bazate pe drepturi de autor.

Daca proiectul va fi adoptat in actuala forma, sub incidenta sa vor intra pensiile militare de stat, pensiile de stat ale politistilor, pensiile de serviciu ale judecatorilor si procurorilor, pensiile de serviciu ale personalului auxiliar de specialitate al instantelor judecatoresti si al parchetelor de pe langa acestea, pensiile de serviciu ale personalului diplomatic si consular, cele ale functionarilor publici parlamentari, ale deputatilor si senatorilor, ale personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila, pensiile de serviciu ale personalului Curtii de conturi si pensiile din sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale.”

Primul ministru Emil Boc a anuntat ca termenul-limita pentru adoptarea de catre Executiv a formei finale a Legii de reforma a sistemului de pensii este de 3 februarie, astfel incat proiectul sa fie adoptat de catre Parlament in cursul sesiunii urmatoare.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri