2 / 4

Cat costa admiterea in strainatate

De ce este nevoie de mai bine de un an pentru admiterea la o universitate in afara tarii? "Desi poate parea o perioada lunga de timp, pregatirea dosarului de admitere presupune si obtinerea de calificative pentru testele de limba (IELTS, Teofl sau Cambridge) sau a testelor specializate cum sunt GRE (n. red. Graduate record Examination – test ce verifica abilitatile analitice, logice si verbale) sau GMAT (n. red. test specific pentru facultatile cu profil real). Apoi trebuie intocmite eseuri de motivatie si recomandari de la profesori. Asta fara a pune la socoteala timpul petrecut pentru cautarea masterului potrivit, la o universitate unde ai sanse sa obtii burse", afirma Daniel Istrate, acum masterand in biologie la Duke University, SUA.

Testele specializate cerute de universitatile straine
variaza intre 125 de euro pentru testul TOEFL, 140 de euro pentru GRE si 150 de euro pentru testul IELTS, conform informatiilor afisate pe site-ul ETS, organizatia care administreaza testele la nivel international.

"La acestea se adauga cheltuielile notariale pentru legalizarea si traducerea autorizata a dipolomelor si a situatiei scolare pentru toti anii de studii, ajungand, in medie, la cifre intre 100 si 300 de lei, in functie de numarul de copii necesare", completeaza Elena B.

De luat in calcul este si valoarea taxei de admitere, solicitate de fiecare universitate in parte. Astfel, studentii care aplica in tarile nordice sau in Anglia se pot considera norocosi intrucat nu trebuie sa plateasca pentru prima faza a admiterii. Daca sunt selectati in faza preliminara admiterii, vor trebui sa se deplaseze in tara respectiva si sa sustina un interviu de admitere, calatorie ale carei costuri pot ajunge la cateva sute de euro, incluzand avionul, cazare si masa.

Pentru SUA insa, taxa de admitere variaza intre 60 si 100 de dolari, chiar 120 de dolari pentru universitatile particulare de prestigiu, cum ar fi Standford sau Northwestern, potrivit informatiilor de pe site-urile institutiilor de invatamant.

Dosarele de admitere se trimit, de obicei, prin intermediul Postei Romane, spun aplicantii, ceea ce ridica costul pentru un singur plic la 40-80 de lei, in functie de greutate.

In total, pentru admiterea la o universitate in Europa, costurile incep de la 150 de euro (incluzand testele standardizate de limba, legalizarea actelor, traducerea lor si transportul plicului catre universitate), in timp ce admiterea la o universitate de peste ocean necesita o investitie de cel putin 350 de euro (140 de euro pentru testul GRE, 125 de euro pentru testul TOEFL, 60 de euro pentru taxa de admitere, cheltuielile pentru legalizarea actelor si transport).

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri