2 / 4

Pasii unei concedieri pentru necorespundere profesionala

Pentru a putea concedia in mod legal un salariat pe motiv de necorespundere profesionala, angajatorul trebuie sa respecte procedura legala, astfel cum este aceasta stabilita de dispozitiile Contractului colectiv de munca unic la nivel national. In masura in care alte contracte colective aplicabile respectivului angajator sau alte politici interne ale acestuia contin reguli referitoare la concedierea pentru necorespundere profesionala, acestea trebuie, de asemenea, respectate, potrivit Luminitei Dima (foto).

In momentul in care, in urma evaluarii personalului, unii angajati nu au atins standardele de performanta cerute, angajatorul poate demara procedura de concediere. In prima instanta, acesta numeste o comisie de evaluare a salariatului. Aceasta comisie va fi numita de catre angajator. Daca salariatul este membru al unui sindicat, din comisie va face parte si un reprezentant al acestui sindicat, conform Luminitei Dima.

“Ulterior se realizeaza convocarea salariatului la evaluare. Convocarea va fi facuta in scris de catre comisia de evaluare si va contine referiri cu privire la data, ora si locul intrunirii, precum si cu privire la modalitatea in care se va desfasura examinarea. Convocarea va fi comunicata salariatului cu cel putin 15 zile inainte de data evaluarii”, explica avocata, specialist in dreptul muncii.

Examinarea nu poate avea ca obiect decat activitatile din fisa postului salariatului in cauza, iar in cazul in care vizeaza tehnologii noi, acestea vor putea face obiectul examinarii numai daca salariatul a beneficiat de formare profesionala cu privire la respectiva tehnologie.

“Evaluarea necorespunderii profesionale presupune prezenta salariatului la testare. In masura in care salariatul este membru de sindicat, un reprezentant al sindicatului va face parte din comisia de examinare. Daca salariatul nu este membru de sindicat, angajatorul nu are obligatia de a include in comisia de evaluare un reprezentant al salariatilor sau un coleg al salariatului care este evaluat profesional. In practica se admite faptul ca salariatul are dreptul de a fi asistat de catre un avocat. Totusi, avocatul respectiv nu va putea participa la deliberarile comisiei, nefiind membru al acesteia”, spune Dima.

Daca angajatul nu a reusit sa atinga standardele profesionale cerute in fisa postului, angajatorul este obligat sa ofere salariatului un alt loc de munca vacant corespunzator pregatirii profesionale a acestuia, in conditiile in care exista un post vacant corespunzator in organizatie.

“In acest caz, salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la locul de munca oferit. Daca angajatorul nu poate oferi un astfel de loc de munca, este obligat sa notifice agentia de ocupare a fortei de munca solicitand sprijinul acesteia in redistribuirea salariatului”, mentioneaza Dima.

Daca salariatul refuza locul de munca oferit, compania poate emite decizia de concediere. Decizia individuala de concediere trebuie emisa in termen de 30 de zile de la data la care angajatorul a luat cunostinta de starea de necorespundere profesionala.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri