3 / 4

Cine sunt sefii de cursa lunga?

IT&C-ul este unul din domeniile de pe piata locala care detine una din pozitiile fruntase intr-un top al celor mai longevivi executivi.

Irina Socol, 53 de ani, a absolvit Facultatea de Automatica din cadrul Universitatii Politehnice Bucuresti (UPB), iar in 1992 a pus bazele Siveco Romania, companie in care ocupa functiile de presedinte si director general.

Socol si-a pastrat functia de conducere chiar daca in 2005 Intel Capital Polish Enterprise Fund V (fond de investitii administrat de Enterprise Investors) au devenit actionarii Siveco Romania, dupa ce au realizat una din cele mai importante investitii de pana la acel moment intr-o companie locala de software.

“Nu este indicat ca un actionar sa ramana 15 ani in pozitia de director general. In cativa ani (sa zicem cel mult 10) si-a adus deja maximum de contributie la evolutia organizatiei. In cele mai frecvente cazuri, directorii generali se schimba cam la 5-7 ani. Cam de fiecare data cand compania trece intr-o noua etapa majora de dezvoltare”, mentioneaza Georgescu, seful Gecad.

Longevitatea la nivel conducerii nu este un aspect care sa faca parte din cultura marilor multinationalele de pe piata locala.

“In cazul companiilor din top vorbim despre mandate ale managerilor care dureaza intre 3 si 5 ani. Acest aspect este agreat inca de la inceputul colaborarii. In acest fel, managerul va fi si mai motivat sa foloseasca timpul eficient si sa genereze rezultate vizibile. Dupa finalizarea mandatului, unii dintre acestia raman membri in boardul companiei, bucurandu-se de o pozitie privilegiata”, precizeaza Mihaela Scarlat.

Consultantul Advice Human Resources considera ca unele dintre explicatiile pentru care multinationale cu afaceri de sute de milioane de euro prefera sefi cu mandate de 3-5 ani sunt nevoia mentinerii competitivitatii si a inovatiei.

“Apogeul intr-o organizatie il atingi dupa 2-3 ani de eforturi sustinute. Dupa aceasta perioada, in cele mai multe dintre cazuri, interesul pentru activitatea in respectiva companie poate scadea. Companiile care au politici de succesiune pot trece mai cu usurinta prin aceste schimbari”, aduaga Scarlat.

Alti doi longevivi din IT&C romanesc (cu afaceri si in alte segmente) sunt Tiberiu Urdareanu, presedintele grupului UTI, cu afaceri anuale de peste 150 mil. euro, si Gabriel Marin, CEO Omnilogic, unul din cei mai mari distribuitori IT&C de pe piata locala.

Pe site-ul brandului pe care l-a format in 1992, Marin se descrie ca un fost jucator de baschet, actualmente pasionat de motocicletele Harley – Davidson si de cricket.

Un alt domeniu al executivilor pasionati de firma pe care au infiintat-o este cel al constructiilor.

Astfel, Rudolf Sommer, presedintele si fondatorul Sommering Install, companie care activeaza in domeniul instalatiilor, Dragos Paval, presedintele retailerului de bricolaj Dedeman Bacau, Ioan Ciolan, directorul general al retailerului de bricolaj Ambient Sibiu, si Enrico Perini, italianul cu cetatenie romana ce a dezvoltat Romstal, sunt cativa din “sefii” sectorului de constructii din Romania.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri