2 / 6

De ce nu ar fi o criza reala in Romania

Omul de afaceri nu considera ca Romania trece printr-o criza.

“Criza nu este un virus venit de pe Marte, ci o chestiune care s-a tot intamplat in decursul istoriei, sub forma unor evolutii sinusoidale. Eu cred ca aceasta criza este o poveste, o chestiune mediatica si una psihologica. Astazi insa, in Romania nu se poate vorbi de criza. Putem discuta de scaderi de capacitati industriale sau de faptul ca un investitor castiga zece unitati in 2007, iar acum poate castiga doar sapte sau 6,5. Dar castiga. Din punctul meu de vedere, criza inseamna sa aduci bani de acasa pentru a-ti intretine activitatea”, apreciaza Paszkany.

Cand vorbeste despre criza, antreprenorul imparte Romania in doua: cea a sectorului privat si cea a bugetarilor. Despre “Romania bugetara” nu doreste sa vorbeasca, pentru ca “i-ar trebui cateva ore bune”.

Crede ca un test foarte bun care sa arate daca “Romania privata” este in criza, ar trebui facut in randul oamenilor din marile orase ale tarii.

“Daca iesiti in strada, cel putin la nivelul Clujului si al oraselor importante din Romania, si ii intrebati pe oameni cati bani castiga acum, fata de cati bani castigau in 2007, anul de glorie, va garantez ca dintr-o suta de persoane, 97 realizeaza aceleasi venituri. Iar celelalte trei probabil ca produc cu 15% mai putin, dar acel procent nu le creeaza un disconfort simtitor in ceea ce priveste stilul lor de viata”, mentioneaza Arpad Paszkany.

Castigul mediul la nivel national a avansat cu 18,1% in intervalul decembrie 2007 – decembrie 2010, de la 1.266 de lei, la 1.496 de lei, arata datele Institutului National de Statistisca (INS).

Proprietarul echipei de fotbal CFR Cluj precizeaza ca, din cauza “crizei – o chestiune mentala” oamenii au devenit mult mai precauti in ceea ce priveste cheltuirea veniturilor proprii. Daca in 2007 “majoritatea oamenilor pe care ii cunosc si care sunt reprezentativi la nivelul societatii, pentru ca au ocupatii, venituri si responsabilitati diferite” aveau un confort psihologic in ceea ce priveste veniturile, in prezent, aceiasi oameni au venituri identice, dar nu mai cheltuie la fel de mult.

“Daca pana in 2007 unul dintre acei oameni se gandea sa-si schimbe masina la fiecare trei ani, acum nu mai face asta si se gandeste sa stranga banii, nestiind daca peste trei sau sase luni va castiga la fel. Asa ca omul incepe sa acumuleze fonduri pentru zile negre si nu mai cheltuie. Dar, la un moment dat se va plictisi de masina pe care o are si cu banii acumulati isi va lua o alta. Si tot asa. Si iarasi va veni o perioada de boom”, spune Paszkany.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri