3 / 4

Cum va afecta Noul Cod munca "la negru"

Unul dintre obiectivele anuntate ale introducerii acestor modificari in Codul Muncii a fost reducerea muncii la negru, printr-o serie de amendamente si adaugiri, precum si prin cresterea sanctiunilor sau a cuantumului acestora in caz de nerespectare a legii.

“In primul rand, munca la gri nu ar trebui sa fie acceptata de catre angajati, iar ei ar trebui sa-si tina o evidenta personala a orelor de munca lucrate, pentru a putea sa-i demonstreze angajatorului ca a muncit suplimentar. Un angajat care este obligat direct sau indirect de catre angajator sa presteze ore suplimentare devine, in timp, mai putin eficient, lucru care-l va afecta in timp, atat pe el, cat si productivitatea. In aceasta situatie ar trebui ca angajatul sa discute cu angajatorul la drepturile lui, mai ales cand Codul Muncii, mai nou, tripleaza amenzile pentru cei care folosesc munca la negru”, a sustinut Loreda Dragomir.

Desi un set de modificari aduse Codului Muncii nu garanteaza eliminarea practicilor ilegale de pe piata muncii, acesta vine in intampinarea actiunilor luate in primul rand de cei afectati si anume angajatii, care, alaturi de autoritati, pot sanctiona si astfel descuraja munca la negru.

“Unul din obiectivele actualelor propuneri de modificare este acela de a combate manifestarile ilegale pe piata muncii (munca la negru, etc), dar un cuvant important ramane sa fie spus de salariatii supusi acestor abuzuri (care trebuie sa semnaleze si sa se manifeste activ in aceste cazuri). Cu alte cuvinte, instrumente la nivel legal exista deja, insa acestea nu se aplica de la sine, ci este nevoie de eforturi din partea celor afectati, si desigur de un raspuns adecvat al autoritatilor”, a adaugat Vlad Neacsu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri