4 / 5

Investitiile in arta s-ar putea dubla

Volumul total al vanzarilor publice de arta, la sfarsitul anului, va fi intre 10 si 15 milioane euro, fata de cele 8 milioane din anul precedent si cele 3,6 milioane din 2009, declara recent Manuela Plapcianu, CEO al casei de licitatii Artmark.

Arta romaneasca de patrimoniu va ramane in continuare destul de accesibila (in medie – mai mult de 50% din loturile vanzarilor publice au preturi de pornire situate sub 1.000 euro), in timp ce formatorii pietei incearca sa tina sub control cresterea preturilor, prin aceasta incurajandu-se intrarea mai multor investitori noi pe piata, aratau oficialii Artmark la anuntul de lansare al primului fond de investitii in arta.

Piata romaneasca de arta este sustinuta curent, la nivelul vanzarilor publice, de catre 7 case locale de licitatie de arta. Astfel, lunar se desfasoara circa 7 licitatii si sunt puse in vanzare aproximativ 700 de loturi de arta plastica si grafica. Jucatorii se impart egal, 50% colectionari si 50% investitori, acest ultim segment fiind in crestere constanta, potrivit lui Plapcianu. In 2013, valoarea vanzarilor de arta va atinge 25 – 30 milioane euro.

Interesant este insa ca nu doar la nivel local se inregistreaza progres pe segmentul pietei de arta. Artistii locali prezinta interes si pe plan international.

Spre exemplu, Mary Mc Caughey, expert in arta si fondatoare a English Garden Lounging, care ofera consiliere artistilor, colectionarilor, galeriilor si muzeelor, spune ca exista cativa artisti din Transilvania care sunt foarte apreciati si cumparati in Londra.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri