4 / 5

Norvegia mai are 305 mil. euro pentru proiecte romanesti

Norvegia a acordat finantari nerambursabile Romaniei prin intermediul a doua programe: EEA Grants si Norway Grants. Dupa o prima etapa care a insemnat finantarea a 29 de proiecte cu 48 de milioane de euro, cea de-a doua va aduce, incepand cu anul viitor, 305 milioane de euro proiectelor romanesti.

Odata cu aderarea la Uniunea Europeana, Romania a devenit automat semnatara a Acordului privind Spatiul Economic European (SEE), un document intrat in vigoare in 1994 care stabileste regulile de cooperare dintre Uniunea Europeana si tarile Asociatiei Europene a Liberului Schimb/EFTA membre ale SEE (Norvegia, Islanda si Liechtenstein) in vederea participarii la Piata Interna. Prin acest acord, Norvegia sprijina financiar unele state membre ale UE, printre care si Romania si Bulgaria.

De la intrarea in vigoare a acordului in 1994 au existat trei perioade de finantare, iar ultimele doua includ, printre alte tari, Romania si Bulgaria. Este vorba despre Granturile SEE si Granturile Norvegiene (2004-2009) in valoare de 1,3 miliarde de euro (beneficiari - 15 tari din Europe centrala si de sud: Spania, Grecia, Portugalia, toate tarile ce au devenit membre UE in 2004 si Romania si Bulgaria din 2007) si Granturile SEE si Granturile Norvegiene (2009-2014), prin care se ofera finantari de 1,79 miliarde de euro acelorasi beneficiari ca in etapa anterioara. Partea de mecanism financiar care poarta numele de Granturi Norvegiene (Norway Grants) nu se aplica Greciei, Spaniei si Portugaliei.

Toate fondurile disponibile au fost alocate inainte de termenul de 30 aprilie 2009. S-a aprobat un numar total de 29 de proiecte. Din datele calculate pana la 31 decembrie 2010, platile efective se ridicau la 56% din valoarea granturilor acordate. Implementarea proiectelor va continua pana la finele lunii aprilie 2011 si, in anumite cazuri, pana la sfarsitul lunii aprilie 2012.

Majoritatea proiectelor, in numar de 14, sunt in domeniul productiei pe termen lung, urmate de mediu (7 proiecte), sanatate (5 proiecte) si eficienta energetica (3 proiecte).

Institutia responsabila cu gestionarea (inclusiv supravegherea) programului Norway Grants in Romania este Innovation Norway – o companie de stat cu sediul principal la Oslo. Mecanismele de supraveghere privind utilizarea granturilor includ contactul informal aproape zilnic cu beneficiarii, raportarea oficiala la intervale regulate, vizite de monitorizare la fata locului la intervale regulate de timp impreuna cu partenerii nostri din cadrul Punctului National Focal, auditul de proiect realizat de catre auditori locali si auditul la nivel de program realizat de catre organismele supreme de audit din Norvegia.

Cititi aici un interviu acordat Wall-Street.ro de catre Ambasadorul Regatului Norvegiei la Bucuresti

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri