2 / 5

Nacu, Enterprise: Vrem sa vedem antreprenori care stiu ce vor face peste 4 ani si care sunt dispusi sa imparta compania si cu altcineva in afara de sotie

Daca bancile se feresc cu orice pret de riscuri, nu acelasi lucru se poate spune si despre fondurile de private equity, care pun pe primul loc perspectivele companiei inainte de a lua decizia de a investi intr-o afacere.


„Ce cauta un fond de private equity? Companii care au crestere si care au un avantaj competitiv in piata – care pot deveni lideri de piata. Azi este din ce in ce mai greu sa gasesti astfel de companii, mai ales pentru ca regiunea Europei Centrale si de Est nu mai este la fel de atractiva ca in trecut”, a declarat Cristian Nacu, partener in cadrul fondului de investitii Enterprise Investors, unul dintre cele mai mari din ECE.


Managerul a mai spus ca atunci cand Enterprise Investors cumpara pachetul majoritar al unei companii fondul este interesat mai ales de businessuri mature sau dezvoltate de antreprenori care au un plan clar pe termen mediu.


„Stabiliti o strategie si nu traiti de pe o zi pe alta! Un antreprenor trebuie sa stie unde vrea sa ajunga firma lui in 4-5 ani. De asemenea, daca vreti finantare de la un fond de investitii trebuie sa fiti dispusi sa acceptati un partener in actionariat. Sunt antreprenori care isi doresc sa lucreze cu fonduri de investitii, dar care ne-au spus ca ei iau deciziile de board dimineata, in pat, cu nevasta si nu s-ar simti confortabil sa schimbe acest lucru. Din pacate, nu putem finanta astfel de companii”, a spus Nacu.


De altfel, studiul EY arata ca majoritatea antreprenorilor romani considera ca pastrarea independentei in deciziile de business este mai importanta decat costurile mici atunci cand aleg o sursa pentru finantarea afacerii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri