4 / 11

Anca Vlad

Anca Vlad este una dintre cele mai cunoscute antreprenoare din Romania, ea fiind numita de cateva ori in anii 2000 ca fiind cea mai bogata romanca potrivit revistei Capital. Numele ei este echivalent cu grupul Fildas, care detine Catena, cel mai mare lant de farmacii de pe piata locala.


Povestea ei in businessul pe cont propriu incepe in 1991, cand punea bazele Fildas Trading, al treilea distribuitor de pe piata locala de medicamente, cu afaceri de 333,8 milioane de euro anul trecut.


A inceput cu sapte angajati, iar intre timp afacerile s-au diversificat Vlad punand bazele unui intreg grup.


Astfel, grupul Fildas este format astazi din compania de distributie Fildas Trading, grupul de presa Tonica (format din televiziunea online Senso TV, revista Tonica, publicatia Farmacia TA), insa cel mai vizibil business este Catena, cel mai mare lant de farmacii din Romania, cu peste 500 de unitati. Pentru grupul Fildas lucreaza in jur de 3.500 de angajati.


Anca Vlad este absolventa a Facultatii de Relatii Economice Internationale din cadrul ASE. In 1980, datorita rezultatelor obtinute pe parcursul anilor si la examenul de diploma, a primit o repartitie in Bucuresti, la o companie din industria lemnului – actualul Silvarom, potrivit blogului ancavlad.ro


„In timpul liber si in concedii lucram ca traducator la conferinte internationale si apoi ca organizator de evenimente pentru Camera de Comert si Industrie a Romaniei. Asa am cunoscut oameni de la multe companii internationale de medicamente, chimia fiind specialitatea mea de traducator", declara aceasta pe blogul personal.


In 1987 a avut ocazia de a lucra la Camera de Comert a Romaniei, ca director de tara pentru britanicii de la SmithKline Beecham Pharmaceuticals, din Anglia. Astfel a ajuns sa lucreze in marketing


Dupa Revolutie a decis sa plece din sectorul de stat si a infiintat un birou de marketing, primul client venind dupa jumatate de an.


„S-a intamplat sa fie un reprezentant al unei companii straine pentru care lucrasem. Dupa un timp, cand am simtit ca exista nevoia in piata, am hotarat sa infiintez o societate comerciala care sa faca distributie de produse farmaceutice atat umane, cat si veterinare, dar si de produse cosmetice.”

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri