10 / 11

10. Suspiciuni cu privire la corectitudinea alocarii organelor pentru transplant

“In luna octombrie, in urma semnalelor pe care le-am primit de-a lungul timpului, am decis sa trimitem Corpul de Control la Agentia Nationala de Transplant si acest lucru a trezit si oarece reactii defensive din partea unui sistem care, dupa opinia noastra, nu pune intotdeauna pe primul loc interesele pacientului. In legatura cu acreditarea centrelor unde ar trebui sa se faca prelevarea de organe, Corpul de control a verificat prin sondaj patru spitale acreditate pentru prelevarea de organe. In toate cele patru cazuri au gasite nereguli majore. Este vorba de spitalele judetene de urgenta din Braila, Alba-Iulia, Ploiesti si Resita”, a mentionat Vlad Voiculescu.


Corpul de control a constatat ca Agentia Nationala de Transplant a acreditat spitalele desi acestea nu indeplineau criteriile minime de activitate pentru prelevarea de organe. Niciunul dintre aceste spitale nu avea aparatura necesara declararii mortii cerebrale, motiv pentru care la nivel unitatilor sanitare nu s-a desfasurat nicio activitate de prelevare de organe pana in prezent, a precizat Voiculescu.


Ministerul Sanatatii a aratat ca o prima masura pe care a dispus-o in acest caz a fost verificarea tuturor dosarelor de acreditare in cazul centrelor de prelevare.


“La Agentia Nationala de Transplant nu exista proceduri si criterii clare de alocare a organelor, organe care au fost prelevate, catre pacientii care au nevoie de transplant. Nu exista niciun registru pentru fiecare organ prelevat in parte. A fost incalcata Legea 95/2006 care prevede ca Agentia Nationala de Transplant gestioneaza registrele nationale prin care sa asigure monitorizarea continua a activitatii de transplant, a activitatilor centrelor de prelevare si a centrelor de transplant. In lipsa acestor register, fiecare spitale intocmeste listele proprii, iar acestea nu sunt integrate la nivel national”, a mai spus Vlad Voiculescu.


In urma controlului la Agentia Nationala de Transplant au fost descoperite probleme privind derularea unui proiect european pentru donarea si transplantul de organe.


"Pentru derularea acestui proiect au fost incheiate conventii civile de prestari servicii intre Agentia Nationala de Transplant, reprezentata de domnul doctor Luscalov Dan Adrian, in calitate de director executiv, si prestator domnul doctor Luscalov Dan Adrian", a spus Voiculescu.


De asemenea, au fost incheiate contracte de prestari servicii intre Dan Adrian Luscalov, in calitate de director executiv al ANT si doctorul Andei Nica, in calitate de director adjunct al ANT.


Ministrul a precizat ca a decis sesizarea Agentiei Nationale de Integritate, care sa verifice daca exista un posibil conflict de interese si o eventuala incompatibilitate la semnarea conventiilor civile.


Vlad Voiculescu a mai spus ca exista suspiciuni legate de modul in care au fost cheltuiti bani publici. El a dat ca exemplu cazul achizitiei unui studiu de fezabilitate pentru care referatul de necesitate a fost semnat de soferul institutiei, care era angajat cu jumatate de norma la Departamentul Achizitii. In fata Corpului de Control, acesta a declarat in scris ca “nu stie ce a semnat”.


Prin urmare, conducerea ANT declara, in 28 noiembrie, ca de zece zile nu s-a mai facut niciun transplant, fapt fara precedent in Romania si atentiona ca afirmatiile "denigratoare si calomnioase” privind activitatea de transplant induc panica in randul pacientilor si vor duce la scaderea dramatica a transplanturilor si la cresterea mortalitatii.


Directorul executiv al ANT, Radu Deac, a aratat ca sunt false informatiile ca alocarea de organe nu se face dupa criterii clare, ci pe baza unei "cutume”, precizand ca exista o evidenta stricta privind pacientii aflati pe listele de asteptare si donatorii aflati in moarte cerebrala declarati.


Radu Deac a recunoscut ca exista neconcordante privind desfasurarea activitatii administrative a institutiei, dar acestea sunt corectabile, avand drept cauze lipsa de personal, salarizarea umilitoare, conditiile inadecvate de munca si „bugetul insuficient care nu a permis niciodata desfasurarea vreunei campanii de promovare”.


Corpul de control a facut mai multe verificari in cadrul carora s-a descoperit ca, desi exista liste de asteptare acestea nu sunt corelate la nivel national, iar criteriile de prioritizare „sunt mai degraba subiective”, a aratat ministrul.


Voiculescu a precizat ca au fost sesizate organele de ancheta in privinta neregulilor descoperite.


"Corpul de control al Ministerului Sanatatii a descoperit, de asemenea, existenta unor fenomene care indica suspiciuni cu privire la corectitudinea alocarii organelor pentru transplant. Intr-unul dintre centrele de transplant din Romania, pentru o singura arie patologica, s-au efectuat, in anul 2014, 140 de transplanturi. 60% dintre pacientii care au beneficiat de aceste transplanturi au fost inscrisi pe lista de asteptare chiar in acelasi an desi erau pacienti pe listat de asteptare inca din anul 2005. Intr-un alt an, in anul 2015, de asemenea, intr-un centru si pe o singura arie patologica, 80% dintre beneficiarii de transplant au fost inscrisi in acelasi an 2015. 80%!”, a mai spus Vlad Voiculescu.


Ministrul a cerut realizarea, in regim de urgenta a regulamentului de alocare a organelor. De asemenea, Vlad Voiculescu a spus ca exista proceduri stabilite, la nivel european, pentru contactarea pacientilor. Astfel, daca in celelalte tari din Uniunea Europeana sunt contactati in repetate randuri pacientii din varful listei de asteptare si apropiatii acestora atunci cand exista un organ compatibil, in Romania, aceasta procedura nu se aplica.


Sursa foto: Shutterstock

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri