4 / 12

Amelia Tataru, APMGR: Taxa clawback

Piata medicamentelor din Romania este "sugrumata" de politica de preturi. La acest sistem de preturi se adauga si taxa clawback care este "ucigatoare", iar solutia la aceasta criza este un buget mai mare pentru medicamente.


Preturile medicamentelor din Romania sunt foarte mici, ceea ce creeaza probleme pentru toata industria. Si actuala criza de imunoglobuline pleaca tot de la pret. "Pentru medicamentele generice, piata creste greu, suntem sugrumati de politica de preturi. La acest sistem de preturi se adauga taxa clawback", a declarat Amelia Tataru, membru board APMGR, la conferinta HealthCare Trends


Taxa clawback este "absolut ucigatoare", mai ales pentru generice. "Taxa clawback include toate adaosurile pe linia de vanzare. Aceasta povara pentru medicamente este foarte mare. Avem disparitie de medicamente. Peste 2.000 de medicamente la preturi accesibile au disparut. Nimeni nu stie cat va dura aceasta criza", a declarat Amelia Tataru.


Iar perspectivele nu sunt deloc bune, si medicamentele de 10-20 de lei vor disparea, spun producatorii de medicament.


De asemenea, CEO-ul Farmexpert, Iulian Trandafir, atrage atentia asupra taxei clawback: "Taxa clawback are mai multe hibe, dar, in mod deosebit una mare. Se aplica si adaosurilor de distributie si de farmacie. Nu e un calcul bine facut. Initial, taxa se aplica si pe TVA", a adaugat Iulian Trandafir.


Acesta trage un semnal de alarma si spune ca daca taxa clawback va ajunge la 26%, mai multe medicamente vor disparea de pe piata.

Cum se poate evita criza de pe piata medicamentelor


Exista un proiect de lege, care este o prima etapa de a stopa acest lucru. Proiectul propune un clawback diferentiat. Proiectul are nevoie de aprobare si poate fi implementat imediat", a precizat Amelia Tataru.


In primul rand, medicamentele generice ar trebui sa fie scutite de taxe, pentru ca ideea de generic este sa fie accesibil pacientilor. Pana in 2020, producatorii de medicamente spera ca taxa clawback sa fie 0 la generice.


"Avem nevoie de un buget mai mare pentru medicamente. Astfel ar mai scadea taxa clawback. Am fi putut avea o taxa de 10-12%, nu de 24%. Taxa este foarte greu de suportat", a conchis Amelia Tataru.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri