7 / 8

Producatorii de tigla, cresteri de 30% in 2008

Dinamica pietei constructiilor s-a resimtit in interesul investitorilor pentru afacerile cu tigla, in special pentru tigla metalica. Cel mai ilustrativ exemplu este initiativa omului de afaceri Marius Ghenea, care va investi un milion de euro in producatorul roman de tigla metalica Viking Profil, prin preluarea a 51% din pachetul majoritar de actiuni.

"Consider ca este un moment oportun pentru a intra pe piata constructiilor, luand in considerare ca, in Romania, afacerile din acest domeniu au o dinamica exploziva, in urmatorii ani putand atinge un procent de crestere anual de 25-30%", declara Marius Ghenea, noul presedinte al Viking Profil si detinator al companiei Fit Distribution. Investitia in companie se va derula intr-o prima etapa pe parcursul a noua luni, urmarindu-se extinderea capacitatilor de productie si un randament al investitiei de peste 50% in primul an.

In 2007, piata autohtona de invelitori metalice, cu o pondere de aproximativ 60% in totalul pietei de invelitori, a avansat cu aproximativ 50% fata de anul precedent, cand era estimata la 54 milioane de euro, potrivit declaratiilor directorului general Lindab Romania, Andrei Sulyok.

Mai mult, si producatorul de tigle din beton Bramac a anuntat planuri mari pentru acest an, mizand pe investitii masive in noi facilitati de productie tip greenfield, care se va finaliza cel mai probabil in 2009.

Bramac va demara in acest an constructia unei fabrici in apropierea Capitalei, estimand dublarea capacitatilor de productie si o crestere cu aproximativ 30% a cifrei de afaceri in 2008, a declarat Mircea Dumitru, director general Bramac.

“Vrem ca fabrica sa aiba un potential foarte mare cu ajutorul caruia vom putea face si export. In prezent nu mai facem fata cererilor de pe piata, lucrand la capacitate maxima de productie”, explica Dumitru.

Cifra de afaceri a companiei s-a majorat in 2007 cu 29%, pana la 60,5 milioane de euro.
Anul trecut, vanzarile Bramac au crescut in volum cu 32%, ponderea importurilor in cifra de afaceri totalizand sub 10% din cifra de afaceri.

Compania urmareste in intervalul viitor extinderea capacitatilor de productie si minimizarea importurilor, pe fondul cresterilor inregistrate anual pe piata tiglei, influentata direct de evolutia in constructii. In prezent, Bramac detine o capacitate de productie la Sibiu, construita in anul 2004 in urma unei investitii de peste cinci milioane de euro.

Viking Profil este o companie care are capital 100% romanesc, specializata in productia sistemelor de invelitori metalice, tip tigla metalica, piese de finisaj, precum si toata gama elementelor componente. Compania a fost infiintata in 2005 la Ploiesti si are ca parteneri producatori importanti de otel, cum ar fi ArcelorMittal sau Corus.

Bramac este subsidiara locala a grupului austriac Bramac International, companie detinuta in prezent de grupurile Wienerberger si Lafarge.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri