3 / 6

Help Net vrea sa ramana in top 3

Lantul de farmacii Help Net, parte a grupului Farmexim, a inregistrat in 2007 o cifra de afaceri de 53 de milioane euro, in crestere cu 38%, fata de valoarea de 38 de milioane de euro inregistrata in anul precedent, majorarea obtinuta fiind pusa pe seama reorientarii strategiei, centrata acum pe client. Compania detine o cota de piata estimata la 3,6%, "in conditiile in care piata este fragmentata", la nivel national fiind active peste 4.900 de unitati.

“Desi per ansamblu in vara acestui an vanzarile de medicamente au avut de suferit ca urmare a unor incertitudini legislative, experienta ne-a ajutat sa facem cu succes fata acestor provocari si sa avem o crestere aproape dubla in comparatie cu media pietei”, a declarat recent Ovidiu Buluc (foto), directorul general al companiei.

Pentru anul acesta, retailerul pharma isi propune sa creasca dublu fata de ritmul pietei, care se va situa in jurul valorii de 15%, compania avand proiecte de extindere a retelei de farmacii atat la orase, cat si la sate. Pana in 2010, compania va opera 200 de farmacii in tara, fata de cele 100 de unitati pe care le detine in prezent, investitia cifrandu-se la 18 milioane de euro.

Pentru anul acesta, CEO-ul Farmexim prevede o majorare de 15-18% a pietei pharma, dintre care segmentul OTC-urilor va inregistra o crestere de 20-25%. Cu toate acestea, consumul de produse farmaceuice pe cap de locuitor ramane destul de scazuta, de doar 85 de euro, in conditiile in care in Ungaria se inregistreaza valori de trei ori mai mari, iar in tarile vestice, valoarea se situaza la nivelul de 450 de euro per capita.

Daca anul trecut s-a inregistrat o crestere a pietei cu 20% ca urmare a exploziei segmentului de retail si a redresarii celui de spital, anul 2008 sta sub semnul unei majorari de maxim 15%, in conditiile in care ritmul de crestere s-a incetinit, iar riscul derapajelor fiscale s-a majorat considerabil. In 2012, piata din Romania ar putea ajunge la 3,5 miliarde de euro, ceea ce ar insemna un consum de 175 de euro de persoana, insa tot am fi codasii Europei, conform estimarilor companiei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri