2 / 6

Salariile vor continua sa creasca

Cresterea salariilor in constructii isi are explicatia in evolutia salariului mediu pe economie, care in luna mai 2008 inregistra valoarea de 1.248 lei, in scadere fata de luna precedenta cu 2,7%, dar cu 13,7% peste nivelul din a cinea luna a anului trecut, cand salariul mediu net era de 1.012 lei,
potrivit datelor furnizate de Institutului National de Statistica (INS).

“Daca nu va avea loc vreun eveniment iesit din comun (criza mondiala, catastrofa, criza politica etc.) salariile vor continua sa creasca vizibil pana cand vor ajunge apropiate de nivelurile din UE. E normal si e foarte bine sa fie asa, pentru ca asta va obliga firmele sa-si creasca productivitatea”, a declarat, pentru Wall-Street, George Butunoiu (foto), care conduce propria companie de consultanta in resurse umane George Butunoiu Ltd.

In opinia acestuia, in Romania nu se poate vorbi de o criza de personal la proportiile vehiculate pe piata, ci de o criza de productivitate, care “nu e responsabilitatea muncitorilor, ci a managerilor”. In plus, exista firme de constructii care au angajat masiv in ultimii ani, bazandu-se pe forta de munca ieftina, care nu au facut eforturi mari in organizarea activitatii acestora spre eficienta si s-au orientat exclusiv spre profit.

“Majoritatea fimelor din constructii s-au bazat in exclusivitate pe salariile mici si pe nimic altceva: tehnologie, inovatie etc. Pe de alta parte, si marjele aberante de profit vor trebui sa revina la normal, ceea ce va obliga firmele sa-si mareasca rapid productivitatea sau sa dispara”, considera Butunoiu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri