3 / 9

Cum vede un expat democratizarea firmelor romanesti

Potrivit unui studiu Deloitte, Romania are mai putine companii in Topul 500 din Europa Centrala pentru anul 2007 (30 fata de 32, in topul anterior), ceea ce inseamna ca multinationalele domina mediul de business autohton. Astfel, este oportun sa aflam cum este vazuta democratia in companii de catre un manager expat de multinationala care activeaza si in Romania.

Shah Rouf, CEO Aviva Grup Romania, considera ca orice companie condusa de un comitet numit de consiliul de actionari are un model democratic, iar in Romania, structurile administrative ale corporatiilor sunt intr-un stadiu de dezvoltare incipient in comparatie cu cele din tarile mari.

“Exista argumente destul de puternice pentru a afirma ca o firma multinationala este o «democratie», in primul rand datorita structurii administrative ale corporatiilor in care conducerea este numita si majoritatea deciziilor sunt supuse aprobarii unui electorat ales/format din actionarii companiei”, spune Shah Rouf.

Cu o experienta larga pe piata din Marea Britanie, seful Aviva Romania crede ca electoratul este intr-o schimbare continua si votul este dominat de “alegatorii” institutionali. “Acestea sunt doua dintre atributele care ne indreptatesc sa putem face o comparatie intre o multinationala si ceea ce marjoritatea dintre noi considera a fi o democratie”, adauga Rouf, care subliniaza ca au existat numeroase modificari in rolul conducerii unei multinationale prezente pe mai multe piete internationale si ca a existat un efect pozitiv de "democratizare" in termeni de informatii pe care le pun la dispozitie sau modul in care sunt numiti membrii consiliului de conducere de catre actionari.

“Deciziile de zi cu zi sunt cele mai importante elemente care nu definesc procesul democratic. Argumente similare sustin aceasta teorie cand vine vorba despre companiile locale care sunt conduse de un consiliu de administratie numit de actionari”, opineaza Rouf.

Shah Rouf vede democratia politica exact ca pe un concept mult mai raspandit acum decat in secolul trecut, cu atat mai mult cu cat in anumite zone oamenii inca se lupta sa mentina un mediu economic si politic stabil. De asemenea, Rouf considera ca democratia la nivelul mediului de business este intr-un trend ascendent, in mare parte datorita beneficiilor pe care o structura de business sanatoasa le aduce si apoi datorita transparentei rolurilor si responsabilitatilor pe care le are conducerea companiei in relatia cu actionarii.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri