4 / 5

IATA preconizeaza pierderi de 3,9 miliarde euro

Asociatia Internationala pentru Transportul Aerian (IATA) a anuntat dupa prima jumatate a acestui an ca in 2008 vor fi inevitabile scaderi semnificative ale profitabilitatii companiilor aeriene, chiar pierderi, in contextul in care industria se confrunta cu preturi-record la combustibil.

“Daca pretul titeiului se mentine la 135 de dolari pe baril tot restul anului, pierderile industriei aviatice se pot ridica pana la 3,9 miliarde euro”, este de parere Giovanni Bisignani, director general IATA.

Acesta a mai precizat ca o combinatie intre preturile-record la combustibil, incetinirea economica americana si primirea aeronavelor comandate in momentul apogeului economic, insa livrate intr-o perioada dificila, a determinat ca perspectiva pentru 2008 sa fie "adumbrita de furtuna perfecta".

Daca anul precedent industria traficul de calatori a inregistrat o crestere de 5,9%, pentru anul acesta se estimeaza o incetinire a acestei cresteri pana la 3,9%.

In ceea ce priveste piata locala, Anca Apahidean, country manager IATA pentru Romania si Moldova, estimeaza ca in 2008 vor fi transportati circa 6 mil. pasageri din/catre Romania. “Romania va ramne si in 2008 in primele 6 tari cu cea mai mare crestere a industriei aviatice la nivel mondial si prima din Europa”, spune Apahidean, care estimeaza ca pana in 2011 Romania va inregistra un numar de 7,4 mil. pasageri anual.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri