3 / 5

Preturile cu combustibilul, 35% din costurile totale

Daca in trecut, cea mai mare parte a costurilor British Airways se ducea catre angajatii companiei, 2008 este primul an in care costurile cu combustibilul a trecut pe locul intai. “Anul acesta estimama ca 35% din costurile totale se vor indrepta catre achizitionarea de combuastibil, in timp ce doar cel mult 20% se vor duce catre personal”, spune acesta.

Pentru prima data in istoria operatorului britanic, costurile cu combustibilul vor depasi pragul de 3 mld. lire sterline. “Daca anul trecut pretul mediu de achizitionare a unui baril a fost de 78 dolari, anul acesta pretul mediu este de 115 dolari/baril, atingand chiar la 147 dolari/baril, in conditiile in care la inceputul anului estimasem o valoare maxima de 85 dolari/baril pentru 2008”, spune reprezentantul operatorului britanic.

Aceste neconcordante intre estimarile facute de operator si preturile reale ridica enorm costurile British Airways. “ De cate ori pretul petrolului depaseste cota de 78 dolari/baril, fiecare dolar in plus insemana un cost suplimentar de 2 mil. lire sterline pe zi”, afirma Delibashev.

Acesta spera ca pretul barilului se se stabilizeze sub 100 dolari/baril, pentru ca industria aviatica sa poata supravietui. “E greu de estimat cum va evolua pretul petrolului, insa orice pret peste 100 dolari/baril va avea urmari grave in industrie”, considera seful British Airways.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri