2 / 7

Romanii vor cumpara mai putin si mai ieftin

Liviu Voinea, directorul executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA), a explicat ca vom asista in 2009 la un efect de subtitutie pronuntat, in sensul in care romanii se vor orienta catre produsele mai ieftine si vor cumpara mai putin decat pana acum.

“Dintr-o criza de supraconsum se iese prin economisire atat la nivelul populatiei, cat si la nivelul Guvernului sau al investitiilor. Mai bine sa ne bazam pe previziuni pesimiste, decat pe unele optimiste. In Romania se indeplinesc previziunile pesimiste. Nu faceti ca si Guvernul, care merge pe un singur scenariu, si ala optimist”, spune Liviu Voinea (foto).

In acest context, potrivit presedintelui GEA, in ceea ce priveste bunurile de larg consum, produsele premium vor fi cele mai afectate de criza financiara.

De asemenea, Liviu Voinea le-a recomandat retailerilor sa nu isi proiecteze planul de afaceri pentru anul viitor bazandu-se pe programele guvernamentale anti-criza.

“Am o problema cu programele anti-criza bazate pe ajutoare se stat, in conditiile in care nu mai exista fonduri. Ministerul Economiei si Finantelor se imprumuta in octombrie la trei luni, si a ajuns in prezent sa se imprumute la saptamana. Cand ajungi in aceasta situatie, vorbim de cheltuieli curente si nu de investitii. Din niste venituri in scadere, nu ai cum sa promiti bani in plus”, declara Voinea.

Ca prognoza privind sistemul fiscal din 2009, Voinea sustine ca "vom vedea un TVA diferentiat mult mai agresiv decat in prezent, mai mic pentru bunuri de baza si mai mare pentru cele de lux".

In ultimii sase ani, motoarele de crestere au fost majorarea consumului gospodariilor, cu 10-15% anual, si formarea bruta de capital fix.

“Cresterea cheltuielilor gospodariilor a fost finantata de creditele de consum, care au inregistrat o crestere anuala de 60%, de salarii care au crescut in fiecare an cu 20% pana la 25%, si de politica fiscala, care a stimulat consumul. De asemenea, la aceasta crestere a contribuit si o perspectiva optimista asupra veniturilor proprii”, explica Liviu Voinea.

Pe de alta parte, formarea bruta de capital fix include domenii precum constructiile si vanzarile de masini.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri