3 / 4

Miza pe reciclarea deseurilor

Motivele pentru care Romania inca ofera oportunitati investitorilor straini sunt, in opinia lui Jitta, barierele mai mici de intrare pe piata, cofinantarea investitiilor din fonduri europene, forta de munca mai ieftina si locatia strategica.

Astfel, oportunitatile pe piata de M&A vor aparea anul acesta in special in agricultura si industria alimentara, in energie alternativa, utilitati, de asemenea in sectoare precum serviciile de sanatate si domeniul farmaceutic (pe fondul restructurarilor). “In anumite sectoare sunt probleme legate de ineficienta, ce pot fi rezolvate prin transfer de know-how, ca urmare vedem oportunitati pentru investitorii strategici”, enunta Jitta.

In prezent, compania Sequoia are sase mandate de vanzare in sectoare ca industria alimentara, agricultura, transport si IT, si negociaza pentru doua mandate de cumparare.

In privinta scenariilor urmarite de fondurile de private equity pe piata locala, seful Sequoia crede ca acesti investitori fie vor accepta un IRR (n.r.: rata de rentabilitate interna) mai scazut, datorita unui leverage (raportul intre datorii si active) redus, iar riscul ajustat va fi mai mic, fie vor opta pentru investitii oportuniste si se vor axa pe companii aflate in blocaj financiar. Al treilea scenariu urmarit de fondurile de investitii va fi optarea pentru companii aflate in crestere, iar in aceasta situatie IRR-ul va veni din oportunitatile pietei.

Potrivit Sequoia, reciclarea deseurilor reprezinta un domeniu cu un urias potential pentru piata locala de M&A, in contextul in care Romania va trebui sa respecte cotele impuse de Uniunea Europeana privind reciclarea. “Daca in Romania ponderea deseurilor municipale este de 2%, in UE aceasta ajunge la 50-60%, iar valorificarea deseurilor din productie momentan este de 30% in Romania, comparativ cu 70-80%, in UE. “Pentru piata de IMM-uri vedem oportunitati pentru start-up-uri in sectorul de reciclare a deseurilor din productie (mai exact companii independente), dar si achizitii de companii active in colectarea si reciclarea deseurilor municipale”, spune Jitta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri