4 / 5

Consultantii de M&A, necesari inainte si dupa semnatura

Pe langa vanzatori si cumparatori, un rol important in realizarea unui deal il au consultantii specializati in fuziuni si achizitii. Consultanta specialistilor este necesara atat inainte de semnarea actelor, in timpul tranzactiei, cat si dupa ce s-a batut palma. “Nu as recomanda sa faca vreo tranzactie fara consultanta, indiferent de valoare”, apreciaza Anca Bidian, de la Kiwi Finance.

In Romania insa, nu exista suficienti consultanti care sa se implice in tranzactii cu o valoarea mai mica de cinci milioane de euro. “Maturizarea zonei de consultanta destinata tranzactiilor mici poate genera o dinamica fara precedent a pietei de M&A (Mergers & Aquisitions = fuziuni si achizitii – n.red.)”, spune Marius Stancescu, presedintele firmei de consultanta Riff Holding International.

Consultantii prezenti la conferinta au precizat ca in Statele Unite, de exemplu, exista consultanti care isi ofera serviciile si pentru deal-uri de cateva sute de mii de dolari.

Alaturi de consultanti specializati pe M&A si consultantii juridici au o influenta semnificativa in realizarea unei tranzactii. “Rolul principal al consultantului juridic este sa protejeze tranzactia si interesele clientului si sa asigure atuurile necesare unei pozitii puternice si clare, fiind esential pentru toate partile implicate in tranzactie”, explica Beatrice Onica Jarka (foto), partener la casa de avocatura Cunescu, Balaciu & Asociatii.

Astfel, consultantul juridic trebuie sa cunoasca conditiile pietei, sa aiba o pregatire multilaterala in dreptul tranzactiile comerciale, care sa ii permita sa faca anumite conexiuni intre diferitele aspecte ale tranzactiei si sa inteleaga afacerea pentru a vizualiza oportunitatile si riscurile.





Inapoi la articol

Setari Cookie-uri