3 / 4

Multiplii s-au injumatatit

Potrivit lui Mihai Pop, partner la compania de consultanta Osprey – Partners, multiplii s-au erodat considerabil in ultimele 18 luni. “Multiplul de EBITDA s-a injumatatit, si EBITDA s-a redus la jumatate, asa ca vedem o scadere la 60-75% pe ultimele 18 luni. Dar nu asta face ca tranzactia sa se miste, ci posibilitatea iminenta a vanzatorului de a intra in insolvabilitate, iar pentru asta noi am conceput un proces de vanzare rapida, ca o noutate pentru procesele de vanzare organizate”, declara Pop.

De aceeasi parere este si Guy Verduystert. “In vremuri bune, evaluarea putea ajunge la un multiplu de 10. Acum se vorbeste de multiplii de 5-6, desi companiile cu o baza stabila pot avea evaluari mai inalte”, declara consultantul.

In Bucuresti, retailul modern este responsabil pentru 71% din valoarea totala a bunurilor de larg consum, conform datelor furnizater de GfK Romania.

Hipermarketurile detin cea mai importanta pondere cu aproximativ 42% cota de piata in valoare, in crestere de la 39% anul trecut.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri