1 / 4

O istorie de aproape trei secole

Fabrica de bere Timisoareana a fost construita in anul 1718 de catre printul Eugeniu de Savoya. Decizia de a infiinta fierbatoria de bere a fost dictata de o necessitate si s-a impus din doua motive: satisfacerea necesitatii trupelor austriece si suplinirea carentei de apa potabila.

Timp de un secol si jumatate, fierbatoria a fost exploatata in regie proprie de autoritatile militare si apoi concesionata succesiv mai multor proprietari. In anul 1874 fabrica de bere este achizitionata de Casa de Economii din Timisoara, devenind prima societate pe actiuni din Banat.

In anul 1890, un puternic incendiu a afectat grav fabrica de bere din Timisoara, distrugand aproape in totalitate cladirile principale si instalatiile. Distrugerile provocate de incendiu au permis o retehnologizare completa la cele mai inalte standarde ale vremii, fabrica devenind una dintre cele mai moderne unitati de productie a berii din sud-estul Europei.

Astfel, frigul natural a fost inlocuit cu cel artificial, in anul 1920 fiind introdus primul filtru de bere din Romania. Tot in perioada anilor ’20, fabrica din Timisoara a devenit furnizorul oficial de bere al Casei Regale din Romania.

Intre cele doua razboaie mondiale, fabrica a produs sortimente de bere precum Casino, Record, Corvin a la Munchen, English Porter. In anul 1948, fabrica este nationalizata, intrand in proprietatea statului.

In anii ’60, fabrica de bere din Timisoara devine a doua unitate de productie din lume ce functiona cu automatizarea completa a tuturor utilajelor.

Dupa achizitionarea fabricii de catre producatorul sud-african SABMiller, in anul 2002, unitatea de productie a beneficiat de ample programe investitionale, destinate atat maririi capacitatii de productie, cat si modernizarii cladirilor istorice. Cea mai recenta investitie, desfasurata pe perioada a doi ani, a fost finalizata in iulie 2009, valoarea proiectului fiind de 50 mil. euro.

Majoritatea cladirilor au fost renovate, pastrand insa stilul arhitectural al secolului 18. Diverse obiecte amintesc vizitatorilor de vremurile trecute. Astfel, la cativa metri de intrarea in fabrica se afla o locomotiva de dimensiuni mici, situata pe doua sine de tren si pietris. Locomotiva, al carui nume este Muki, a transportat bere pe sinele de tramvai din oras timp de 50 de ani, pana in anul 2003. Conducerea fabricii a decis sa o reconditioneze si sa o aseze in curtea unitatii de productie.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri