5 / 6

Pretul corect pe metrul patrat

Dar cel mai important “combustibil” care alimenteaza extinderea retelei este declinul pietei imobiliare, care a dus la scaderea preturilor, pana la niveluri “normale”. Seful miniMax crede ca nu este normal sa platesti 200 de euro/mp pentru o locatie in centrul unui oras ca Pitesti. “ Poate ca 50 de euro pentru Pitesti este bine, dar nu 200, nu e normal. Preturile au scazut, pana la 150 de euro, dar nu pana la 100 sau la 50, asa cum ar fi normal, asa incat preturile intra pe o panta descendenta si mai mult in urmatoarea perioada”, spune Exel (foto). In opinia sa, pentru un teren intr-un oras mai mic, pretul “realist” este de 20 de euro/mp, pentru orasele mai mari, de 60-80 de euro/mp, iar pentru cele mari – 100-150 de euro/mp, “ca in Germania”.

Inainte de a veni in Romania, Exel, de origine german, a activat in Spania si Ungaria. Daca Spania a reprezentant o experienta dura prin modul in care se stabilesc preturile la terenuri (pretul terenului este multplicat cu numarul de etaje pe care le poti construi pe terenuri), Ungaria l-a pregatit pentru venirea in Romania. “Experienta din Ungaria a fost una folositoare pentru venirea in Romania, pentru ca tot ce s-a intamplat in Romania, s-a petrecut si aici de asemenea, dar aici intr-un ritm mult mai alert”, este de parere executivul.

Un ritm intrerupt de altfel de criza economica, ce va consemna o stagnare fata de 2008. “Nu vad o crestere a pietei de retail anul acesta, va fi la nivelul lui 2008, poate putin peste, dar nu in termen de procente. Pentru noi va fi bine daca am avea o crestere ca cea de anul trecut”, spune Rainer Exel, care promite sa discute si despre sporirea profitului abia dupa ce reteaua va numara “mai multe magazine”.

Cititi si Rainer Exel, miniMax: Suntem asaltati cu oferte de la brokeri imobiliari.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri