3 / 6

Restructurarile vor readuce distribuitorii pe profit

“Cei mai multi dintre distribuitori au trecut in ultimele 12-18 luni prin procese de restructurare, astfel incat ma astept sa-si fi imbunatatit si eficienta operational”, este de parere Dinu. Partenerul Link Resource crede ca in zona de distributie mai mult ca sigur va fi un reviriment, chiar daca noile adaosuri comerciale sunt mici. “Eliminarea riscului valutar este un element suficient pentru a influenta pozitiv rezultatele financiare ale distribuitorilor”, concluzioneaza fostul executive farma.

Cum va arata, in cifre, acest reviriment al afacerilor din distributia farma? “Marjele de profit de doua cifre (in jur de 20% - n. red.) sunt deja istorie. Momentul acela (2005-2006 – n. red.) s-a datorat mai ales ales aprecierii monedei nationale, situatie in care importatorii au fost influentati de diferenta de curs valutar”, detaliaza partenerul Link Resource.

In acest caz, cel mai probabil scenariu de crestere se refera la profituri de pana in 10%, cel putin pentru perioada imediat urmatoare. Marii jucatori de pe piata sunt prudenti insa si estimeaza marje de profit de pana la 5% pentru anul in curs. Un exemplu in acest sens il reprezinta grupul farmaceutic Farmexim, care tinteste afaceri 171,8 milioane de euro, in crestere cu 20% fata de 2008, si o marja de profit de 3-4%. Ovidiu Buluc (foto), actionarul majoritar al grupului, din care face parte distribuitorul cu acelasi nume, estimeaza ca aceasta marja va fi valabila si pentru 2010, atunci cand veniturile companiei s-ar putea ridica la valoarea de 300 de milioane de euro.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri