5 / 6

Criza loveste cel mai tare in farmacii

Asa cum am mai precizat anterior, specialistii din domeniu afirma la unison ca piata farma nu este foarte afectata de actualul context economic – oamenii au nevoie in continuare de medicamente, iar sanatatea este, poate, ultima taiata pe lista de prioritati. Si totusi, exista si perdanti pe piata farma? “Nu cred ca distribuitorii mari, cu exceptia cazului in care unii dintre ei vor face greseli majore la nivel strategic, vor fi afectati radical de criza”, spune partenerul Link Resource, adaugand ca in perioada urmatoare cel mai mare pericol il reprezinta lipsa de lichiditati, “intr-o piata care are termene de incasare intr-o continua deteriorare".

Dificultatea cu care se recupereaza creantele nu este una noua pentru piata farma, producatorii/importatorii considerandu-se mereu “finantatori” ai sectorului sanitar. In prezent, perioada de recuperare a banilor urca si pana la 300 de zile; in aceste conditii, farmaciile care nu si-au asigurat un echilibru al fluxului de numerar, sunt in pericol sa nu-si mai poata sustine business-ul. Pana acum, “compensarea” venea din partea distribuitorilor, care le acordau discount-uri si termene avantajoase; odata cu criza insa, “foamea” distribuitorilor pentru cash a redus cu mult din aceste “beneficii”.

“Exista de asemenea riscul ca unii dintre acesti clienti – farmaciile, din cauza contextului economic, sa aiba la randul lor probleme cu lichiditatile ceea ce poate duce, in functie de expunerea pe care o au acesti distribuitori pe acesti client, la eventuale pierderi”, apreciaza Dragos Dinu.

Potrivit unor declaratii recente ale lui Ovidiu Buluc pentru Wall-Street, in prezent 500 de farmacii sunt in litigiu cu distribuitorii, iar 100 dintre acestea se afla deja in proces de insolventa. La nivel national functioneaza in jur de 7.000 de farmacii, dintre care 5.500 in mediul rural. Circa 20% din numarul total sunt grupate in mari retele precum Sensiblu, Dona, Catena, Catena sau Help Net.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri