3 / 5

Nebunia imobiliara are un nume: Baneasa

Actuala criza economica nu este primul moment dificil pe care Stache l-a trait ca investitor. El povesteste ca s-a „antrenat” pentru astfel de situatii in 1994, in Germania, cand industria constructiilor a inceput sa scada cu 20-30% in fiecare an, dar si in Polonia, in 1998 cand, constrans de un mediu de afaceri din ce in ce mai dificil, a vandut „la timp” doua fabrici, iar pe cea de-a treia „prea tarziu”.

Omul de afaceri crede ca in Romania s-au facut greseli majore, „mai ales in domeniul imobiliar”. Erori care au grabit declansarea crizei si mai apoi au adancit-o. „S-au acordat credite foarte mari in domeniul real-estate-ul, pana s-a ajuns la preturi foarte mari, cele mai ridicate din Europa”, este de parere Stache. El spune ca daca in Germania un metru patrat pentru un spatiu de birouri intr-o zona buna costa 5-10 euro, in Bucuresti preturile sunt „cel putin duble” si in mod nejustificat. „Acest proces trebuie sa se linisteasca, iar nebunia asta se vede cel mai bine in zona Baneasa; nicaieri in lumea aceasta nu am mai vazut atatea case construite asa de aproape de aeroport, nici macar in Londra, acolo unde pistele sunt amplasate chiar in centrul orasului”, afirma Stache.

Pentru acesta, verdictul este clar: nebunia imobiliara ne-a adus mai aproape de criza. Solutia, pe viitor, este contractarea a cat mai putine credite de la banca, mai ales in Romania, unde dobanzile sunt ridicate. „Trebuie sa gestionezi foarte atent banii si sa-ti consolidezi afacerile, punand pret pe oamenii care lucreaza in companie”, crede antreprenorul.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri