3 / 5

O piata disputata, concurenta stransa si contrabanda redusa

Industria tigaretelor din Elvetia a inregistrat anul trecut vanzari de 12,7 miliarde de tigarete, dintre care Philip Morris International vinde aproximativ 5 mld. tigarete.

Producatorul este liderul pietei de profil, cu o cota de piata de 41,9%, fiind urmat de British American Tobacco – 39.8% si JTI – 14,1%.

Spre comparatie, piata tigaretelor din Romania este impartita intre aceeasi mari jucatori, lider fiind BAT, in timp ce Philip Morris detine o cota de piata de 29,5%.
Cele mai populare branduri PMI in Elvetia sunt Marlboro (lider de piata cu 28% cota), Philip Morris, Muratti si Brunette (3,6%).

Chiar daca volumul tigaretelor comercializate a scazut in ultimii 5-6 ani, fenomen valabil pentru toate statele din Uniunea Europeana, industria tigaretelor din Elvetia nu a fost foarte afectata de criza economica mondiala.

In ceea ce priveste ponderea pietei negre din totalul industriei de profil, aceasta nu depaseste 10%, spre deosebire de Romania unde contrabanda se situeaza in jurul ponderii de 20%. Astfel, unul din motivele sesizate de oficialii PMI cu privire la aceasta diferenta consta in faptul ca Elvetia beneficiaza de un sistem avansat de securizare a granitelor, iar majorarea pretului tigaretelor s-a realizat gradual astfel incat consumatorul sa se poata obisnui cu aceste modificari.

In Elvetia un pachet de Marlboro costa 6,9 franci elvetieni (19,95 lei) fiind cel mai scump produs din portofoliul PMI si cel mai afectat de piata neagra. In Romania cel mai scump brand din portofoliul PMI este Parliament – 9 - 9,2 lei, in timp ce Marlboro poate fi cumparat cu 8,5 – 8,8 lei. 60% din pretul unui pachet de tigari reprezinta taxele, restul fiind distributie si vanzari.

Potrivit reprezentantilor PMI, compania plateste zilnic statului elvetian taxe in valoare de 2 mil. franci elvetieni (1,5 mil. euro).

“Statul roman trebuie sa investeasca in securizarea mai buna a granitelor si sa modereze ritmul de crestere a taxelor la tigari", a declarat Philip Gambaccini, director fiscal affairs&international trade EEMA Philip Morris.

In Romania contrabanda cu tigari a depasit pragul de 20%, dupa ce in aprilie piata neagra reprezenta aproximativ 12% din totalul pietei locale de tigari.

Pretul minim al unui pachet de tigari este in prezent de 6,4 lei si ar putea ajunge anul viitor, dupa majorarea accizelor, pana la 7,1 lei. Pretul mediu al unui pachet de tigari este de 1,53 euro in Romania, 0,3 euro in Republica Moldova si 0,27 euro in Ucraina.

Puncte de contrabanda sunt duty free-urile de la granitele cu Republica Moldova, Ucraina, si Serbia.

Philip Morris International a afisat in cel de-al treilea trimestru al acestui an o scadere de 4,5% a volumului vanzarilor, pana la 77,7 mld. tigarete, in Africa, Orientul Mijlociu si Europa de Est. Cele mai mari scaderi au fost inregistrate in tari precum Ucraina, Romania si Turcia.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri