4 / 5

Criza elvetiana, privita din diferite unghiuri

Philip Morris International este unul dintre cei mai importanti angajatori din cantonul Neuchatel, situat in vestul Elvetiei. Cu o populatie de aproximativ 167.000 de locuitori, zona este cunoscuta pentru vinurile produse aici si fabricarea lactatelor, in trecut fiind un centru important al industriilor de fabricare a ceasurilor si mecanica fina.

In cadrul fabricii din Neuchatel lucreaza 1.300 de angajati, majoritatea localnici, insa exista si muncitori de diferite nationalitati – spanioli, italieni, portughezi. Acestia lucreaza in doua schimburi, intre 5.30 si 22.30. Lunar primesc drept bonus cate doua cartuse de tigari pe care nu au voie sa le comercializeze si pot achizitiona patru cartuse de tigari pe luna, la un pret mai scazut, de la magazinul special amenajat pentru ei in cadrul fabricii. In plus, printre facilitatile oferite expatilor se numara cazarea, servicii de cresa, scoli internationale.

Potrivit oficialilor PMI, compania nu a operat concedieri ca urmare a actualului context economic.

Alaturi de PMI un alt mare angajator din zona este compania americana Baxter, specializata in productia de echipamente medicale.

Cu toate acestea, expresia “un loc sigur de munca” nu mai este de actualitate, in conditiile in care somajul in zona Neuchatel se ridica la 7%, in timp ce restul Elvetiei acesta se situeaza la un prag de 4-5%, un motiv constituindu-l declinul industriei de fabricare a ceasurilor si a mecanicii fine, multi angajati pierzandu-si astfel locurile de munca.

Printre cei mai afectati de criza economica se numara angajatii companiilor americane ce activeaza in Elvetia. Primele efecte ale recesiunii s-au facut simtite in luna septembrie 2008, iar in luna noiembrie incepuse deja valul disponibilizarilor.

In Elvetia cel mai mic salariu se situeaza in jurul valorii de 3.000 de franci elvetieni (2.350 euro), cu toate ca in prezent nu exista notiunea de salariu minim pe economie, intentionandu-se introducerea acesteia in viitorul apropiat. Cosul zilnic de cumparaturi se apropie de aproximativ 50 franci elvetieni (aproximativ 40 de euro).

In ceea ce priveste industria imobiliara, grav afectata in alte state, a experimentat o crestere treptata a preturilor in ultimii ani, astfel incat in Elvetia nu se poate vorbi de un “boom imobiliar”, piata imobiliara mentinandu-se la un nivel similar cu cel din anii anteriori.

Pe de alta parte, industria turismului de lux a fost dominata anul acesta de fenomenul “last minute”, declara Jacqueline Charles, director de vanzari si marketing al hotelului de 5 stele Lausanne Palace&Spa, situat in centrul orasului Lausanne.

“Am avut un 2008 fantastic din punct de vedere al vanzarilor, dupa care noiembrie si decembrie au adus scaderi considerabile in numarul de turisti. Nici in intervalul iulie-august nu am stat mai bine, am avut o scadere de 22% a numarului de turisti”, spune Jacqueline Charles.

Potrivit acesteia, declinul cel mai abrupt a fost inregistrat in cazul turistilor elvetieni (-33%), francezi si americani (10%).

In aceste conditii, pentru a compensa gradul de ocupare scazut hotelul ofera turistilor reduceri de pana la 50% a preturilor camerelor sau sejururi de 3 zile la pret de 2.

“Incepand cu septembrie am observat o imbunatatire a situatiei. Daca acum ne situam la nivelul veniturilor inregistrate in 2007, cred ca vom avea o revenire a industriei in anul 2011. Nu cred ca va fi mai bine mai devreme”, afirma Charles.

Hotelul are 146 de camere si 260 de angajati. Pentru a optimiza costurile managementul a decis ca toti angajatii sa beneficieze de concedii de odihna pe perioada verii (iulie – august), fiind platiti cu 85% din salariul normal, respectiv nu a mai operat angajari pentru a acoperi locurile ramase vacante.

De asemenea, pentru a mentine veniturile la un nivel ridicat lantul hotelier, ce cuprinde pe langa Lausanne Palace&Spa si restaurantul La Grappa, a adaugat anul acesta un minihotel de lux, de patru stele. Chateau d’Ouchy, cladire care nu a mai fost folosita in ultimii zece ani, a fost complet renovata si are in prezent 45 de camere.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri