2 / 4

Geopolitic, Turcia are o pozitie strategica, dar nu face parte din UE, pe cand Romania este stat membru

Turcia, tara non-UE, dar care tinde sa detina un rol tot mai important in platforma energetica din regiune, pozitionandu-se ca un coridor intre cele doua mari proiecte concurente, a semnat deja, in vara anului acesta, un acord cu rusii pentru tranzitarea conductei South Stream prin apele sale teritoriale.

“Turcia are o pozitie buna pentru furnizarea energiei, dar politica europeana fata de Ankara trebuie sa se schimbe”, este de parere Fischer, care sustine ca statul turc nu are de gand sa aplice o strategie agresiva. “Turcia va fi importanta in viitor, mai ales pentru europeni si pentru perspectivele lor in raport cu pozitia ei”, a subliniat fostul vicecancelarul german.

Romania ar trebui sa profite tot mai mult de oportunitatile energetice din regiune, mai ales de cele oferite de Marea Neagra, dar si de cele pe plan european. “Romania face parte din Uniunea Europeana si prin asta face parte din viitorul economic al UE. Cred ca Romania va capata o mai mare greutate la Bruxelles prin cooperarea in Marea Neagra si pe plan comunitar”, a comentat Fischer.

Mariana Gheorghe, CEO-ul Petrom (foto), cea mai mare companie romaneasca, a adaugat ca sectorul energetic romanesc are un mare potential, care inca nu este dezvoltat asa cum ar trebui. “Este nevoie sa stimulam investitiile in acest sector, pentru este clar ca acestea vor veni”, a afirmat Gheorghe.

Yuri Sigov, editor general al revistei Business People din Washington DC, a subliniat ca Romania ar trebui sa fie mai agresiva in promovarea pietei locale si sa se implice mai multe in problemele energetice la nivel regional. "Prin integrarea regionala, Romania ar putea sprijini mai bine proiecte precum Nabuco", a afirmat Edward Chow, expert pe probleme energetice in cadrul Centrului pentru Studii Strategice Internationale (CSIS) din Washington DC, in cadrul conferintei organizate de Forum Invest.

Oficialul CSIS a mai spus ca cererea la nivel global ar putea sa atinga nivelul inregistrat in 2007 de abia peste cinci ani, avand in vedere preturile mari de acum si scaderea vanzarilor de titei, coroborate cu comprimarea generala pe fondul crizei economice. Potrivit estimarilor Marianei Gheorghe, sefa Petrom, in urmatorii 20 de ani, cererea in sectorul energetic ar putea creste cu 50%, punand o tot mai mare presiune pe securizarea si eficientizarea stocurilor de carburanti.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri