3 / 4

Batalia secolului: Fischer versus Schroder sau Nabucco versus South Stream

Joseph Martin (Joschka) Fischer este una dintre cele mai emblematice figuri politice si lider al Partidului Verzilor. Intre 1998 si 2005 a detinut functia de vicecancelar in cabinetul lui Gerhard Schroder, pozitionandu-se ca unul dintre cei mai populari politicieni germani. Vara trecuta, Fischer a semnat cu consortiul rival al South Stream devenind astfel adversarul lui Schroder, consilier pentru proiectul initiat de rusi.

Proiectul Nabucco, lansat in 2002, urmeaza sa devina operational in 2014, dupa o investitie totala estimata la 7,9 miliarde de euro. In prezent, Nabucco este in negocieri avansate pentru a obtine finantarile necesare cu Banca Europeana de Investitii, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, urmand ca in curand sa inceapa discutiile si cu divizia de investitii a Bancii Mondiale.

Avand in vedere dimensiunea investitiei, Nabucco va avea nevoie de un grup variat de creditori, printre care institutii financiare internationale, agenti de export credit si banci comerciale. O contributie importanta in vederea asigurarii finantarii necesare va avea sprijinul acordat de Uniunea Europeana, prin intermediul Programului European de Recuperare a Energiei (EEPR). In plus, cei sase parteneri de consortiu vor contribui la finantarea proiectului din capital propriu.

Gazoductul este proiectat pentru a transporta anual 31 de miliarde de metri cubi de gaz din Asia Centrala catre tarile Uniunii Europene, evitand Rusia. Principalele tari furnizoare de gaze pentru Nabucco ar urma sa fie Azerbaidjanul, Turkmenistanul si Kazahstanul. Proiectul nu poate demara fara contributia Azerbaidjanului, care ar trebui sa asigure o treime din capacitatea la care este proiectat Nabucco.

Din consortiul Nabucco fac parte, cu cate o parte egala de 16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania), Botas (Turcia) si RWE (Germania). Azerbaidjanul, Georgia, Turcia si Egiptul au semnat in luna mai un acord privind grabirea constructiei de conducte din zona, inclusiv Nabucco, iar UE este dispusa sa aloce acestui proiect cateva milioane de euro. Vara aceasta, cele cinci state de tranzit din consortiu - Romania, Turcia, Bulgaria, Ungaria si Austria - au semnat la Ankara un acord interguvernamental pentru construirea gazoductului. Cea mai avantajoasa pozitie este detinuta de Turcia, pe teritoriul careia vor trece, potrivit planurilor actuale, ambele gazoducte.

South Stream este in concurenta cu Nabucco si serveste interesele Rusiei, care doreste sa mentina dependenta tarilor care ii cumpara gazul. Dependenta unora, asa cum este cazul Bulgariei si Slovaciei, se apropie de 100%. South Stream presupune o investitie estimata la 20 de miliarde de dolari si in cazul in care s-ar realiza, in detrimentul Nabucco, ar mari si mai mult dependenta energetica a Europei fata de Rusia. Proiectul beneficiaza deja de sustinerea unui numar important de tari europene: Bulgaria, Italia, Serbia, Grecia, Austria si Ungaria.

Gazoductele Nabucco si South Stream, duelul declaratiilor

Dinu Patriciu, fondatorul Rompetrol: Urasc conductele de petrol (septembrie 2009)

Ion Sturza, fost director general adjunct in cadrul Rompetrol: Rusii exagereaza cu South Stream (septembrie 2009)

Adriean Videanu, ministrul Economiei: Proiectul Nabucco este foarte important pentru noi, insa trebuie avute in vedere si proiectele South Stream, North Stream, Blue Stream, White Stream 2 (octombrie 2009)

Presedintele Traian Basescu: Nabucco, printre cele 12 reusite ale mandatului de cinci ani (septembrie 2009)

Oficialii turci: Rusia ar trebui sa se numere printre furnizorii Nabucco (august 2009)

Gerhard Schroder: In Gazprom nu exista o discutie interna despre includerea Romaniei in South Stream (noiembrie 2008)

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri