2 / 5

Meciul greilor: Stead, negociatorul dur, fata in fata cu Abboud, negociatorul subtil

Tranzactia cu Ozone Laboratories, prin care LaborMed a preluat portofoliul de 400 de produse, i-a asigurat companiei conduse de Stephen Stead nu numai o cifra de afaceri dubla, dar si o rampa de lansare catre pietele din Europa Centrala si de Est. Labormed incercase si pana atunci sa iasa cu produse pe piata regionala, insa nu cu mult succes, motiv pentru care era in cautarea unei platforme de produse care sa-i asigure penetrarea tarilor din regiune.

Initial, producatorul roman de generice LaborMed a fost interesata de achizitia Ozone, dar pretul era unul prea mare, dupa cum aprecia Stephen Stead (foto), CEO-ul companiei, intr-un interviu acordat anterior Wall-Street. Stephen Stead povestea atunci ca, la inceput, cand Ozone Laboratories a fost scoasa la vanzare, ofertele avansate se ridicau la 100 de milioane de euro, “o suma imensa” pentru posibilitatile LaborMed.

“Am decis ca este o pierdere de timp si am abandonat ideea, asteptand totusi sa vedem care va fi evolutia discutiilor cu ceilalti pretendenti”, spunea CEO-ul LaborMed. Intre timp, pe fondul crizei, pretendentii s-au retras rand pe rand, iar pretul initial s-a depreciat considerabil, pana la un nivel care a devenit interesant pentru Stead. “Voiam sa vedem daca vom obtine pretul la care speram”, puncta Stephen Stead, adaugand ca tranzactia s-a cifrat in jurul valorii de 20-30 de milioane de euro.

Discutiile cu LaborMed au inceput in martie 2009, dar s-au intensificat la sfarsitul lunii iunie, atunci cand s-a conturat si ideea preluarii doar a portofoliului de medicamente. “Timp de trei saptamani am avut discutii intense, iar in ultimele 4-5 zile stateam si 16 ore la masa de negocieri, care aveau loc la sediul casei de avocatura. A fost o perioada extrem de plina, cu foarte multa andrenalina”, marturiseste Schiopu.

La masa negocierilor s-au aflat atunci, din partea Ozone – Walid Abboud, unul dintre cei patru actionari si cel care s-a implicat personal in afacere, Dan Schiopu, care oferea informatii tehnice, si Sorana Constantinescu, cea care se ocupa de partea juridica, iar din partea LaborMed – Stephen Stead, asistat de reprezentanti ai Advent International. Dupa 330 de ore de negocieri, actionarii au decis sa bata palma pentru suma de 25 de milioane de euro si sa vanda intregul portofoliu, sustinut in mare parte de OTC-uri (medicamente eliberate fara prescriptie medicala).

“Stephen Stead este un dur negociator. Walid este subtil”, concluzioneza Schiopu; nu ofera detalii, ci spune doar ca era in interesul tuturor sa castige cat mai mult din negocieri si ca actionarii erau multumiti daca obtineau un pret minim. Daca cele 25 de milioane de euro obtinute sunt sau nu minimul despre care vicepresedintele Ozone vorbeste, nu vom sti din cauza clauzei de confidentialitate a tranzactiei.

Cat despre filialele din Europa Centrala si de Est ale Ozone, situatia inca nu este clara si, oficial, nu s-a luat nicio decizie. Grupul farmaceutic A&D Pharma, liderul pietei de distributie si retail pe plan local, controlat de aceeasi patru oameni de afaceri care au infiintat si Ozone - Ludovic Robert, Michel Eid, Roger Akoury si Walid Abboud, a anuntat deja ca poarta negocieri pentru a le prelua. Inca nu a fost anuntata nicio hotarare in acest sens.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri