2 / 4

Producatorii de BCA: BNR sa reduca dobanda de referinta

Constructorii asteapta ca autoritatile sa adopte, pana la sfarsitul primului semestru, un pachet de masuri care sa duca la redresarea sectorului cat mai repede.

Printre acestea se numara evitarea cresterii pretului la utilitati, grabirea procesului de accesare a fondurilor europene, alocarea de investitii pentru dezvoltarea transporturilor pe calea ferata, regandirea proceselor de licitatii, precum si reluarea creditarii.

“Nivelul la care se afla dobanda de politica monetara a BNR este prea mare. Banca Centrala ar trebui sa dea dovada de mult mult curaj si sa reduca dobanda de referinta cu cel putin 1%. Daca in sedinta din februarie BNR ar reduce dobanda cu 1,5%, ar fi extraordinar pentru firmele de constructii”, considera Marius Marin (foto) , CEO al holdingului Macon – Simcor si vicepresedinte al asociatiei Pro BCA, care reuneste cei mai importanti jucatori din domeniu.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, in sedinta de politica monetara din 5 ianuarie, reducerea dobanzii cheie cu 0,5 puncte procentuale, pana la 7,5% pe an, in ciuda presiunilor inflationiste.

Miscarea a surprins mediul economic, analistii asteptandu-se ca Banca Nationala sa mentina dobanda la 8% pe an.

“BNR ar putea, de asemenea, sa adopte niste masuri prin care sa controleze mult mai bine ceea ce se intampla cu banii bancilor locale, care de multe ori ajung la bancile mama. De asemenea, daca autoritatile vor sa stranga bani la buget, nu ar trebui sa modifice taxele, ci eventual sa suprataxeze bancile”, mai spune Marin.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri