3 / 4

Preturile la materiale de constructii vor continua sa scada

Producatorii de materiale de constructii se asteapta la scaderi de preturi si in 2010, chiar daca scumpirile anuntate ar putea pune presiune pe produsele firmelor de profil.

Totusi, producatorii estimeaza o reducere usoara a preturilor la materialele de constructii, de doar 2-3% in conditiile in care 2009 a adus scaderi ale preturilor si de zeci de procente.

“Preturile la BCA au scazut anul trecut, in medie, cu 15-18%, pe fondul impactului avut de criza financiara in randul producatorilor de profil. Pe de alta parte, in 2010 nu ne asteptam la o crestere de preturi, ci chiar la o scadere de 2-3%”, spune Marin.

Totodata, Marin estimeaza si o scadere cu 5-7% a pietei de materiale de zidarie (caramida si BCA) in 2010, comparativ cu nivelul mediu de scadere inregistrat in 2009

Spre deosebire de BCA, cimentul s-a ieftinit anul trecut cu 5-10%, potrivit lui Mihai Rohan (foto) , presedintele Patronatului din Industria Cimentului si altor produse minerale pentru constructii din Romania (CIROM).

“Exista o presiune foarte mare asupra pretului cimentului, generata de scumpirile preconizate in perioada urmatoare. In ciuda acestui lucru, ne asteptam la o usoara scadere a preturilor in 2010”, mentioneaza Rohan.

Potrivit raportarilor financiare ale producatorilor de ciment de pe piata locala aferente primelor noua luni din 2009, Carpatcement este singura companie care a redus pretul cimentului anul trecut.

Potrivit lui Rohan, consumul de ciment a scazut anul trecut cu 25-30%, pana la nivelul lui 2007, respectiv circa sapte milioane de tone.

“Aceasta scadere nu e tocmai o nenorocire. Problema este ceea ce se va intampla anul acesta, pentru ca nu vor mai fi proiecte importante in 2009, care sa se continue in 2010. In acest moment, contam pe lucrari mici”, mai spune Rohan.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri