3 / 5

Scenariu pesimist: 50% din firme vor fi in pragul falimentului

Actualul context economic afecteaza foarte multe afaceri intrucat majoritatea au fost obisnuite sa nu aiba o acuta constiinta costurilor de operare a afacerii.

“Cand economia este in expansiune si domeniul in care activezi are cresteri in fiecare an de la 5% in sus este foarte usor sa obtii resurse financiare, mai ales cand banii au fost atat de accesibili si fiecare banca te curta ca sa ti-i ofere. Astfel, este usor sa aluneci in zona in care tu te crezi cel mai bun, doar pentru ca «inoti» intr-un curent favorabil si resursele sunt facil de accesat. Este ca atunci cand esti pe placa de surfing si esti pe val; problema e ca la un moment dat valul se intoarce si foarte rapid ajungi sub valul care pana mai ieri te purta singur. Iata ca am ajuns in situatia in care multe dintre firmele care pareau inexpugnabile si pentru multi ani au mers cu «vant din pupa», azi nu au nici macar o pozitie de profit, sunt pe pierdere”, explica Wencz.

Industria mezelurilor a fost intr-o situatie dificila si inainte de 2008 pe fondul unei mosteniri si a unei distrugeri pronuntate in zona zootehniei, opineaza oficialul Campofrio Romania. Insa, de departe, 2009 reprezinta cel mai dificil an, o perioada in care foarte multi jucatori, “firme de buna credinta”, au primit o lovitura “mortala”. In aceste conditii, Ovidiu Wencz crede ca industria va atinge punctul maxim al crizei in trimestrul doi al acestui an, imediat dupa iesirea din iarna.

“Avem parte si de o iarna grea, in care cheltuielile din gospodarie sunt mult mai mari si afecteaza bugetul familiei din care se cheltuiesc banii pentru mancare. Deocamdata cu aceeasi abordare si formula guvernamentala pe care am avut-o si inainte de criza si nu am vazut-o sa gaseasca solutii rapide, eu sunt destul de sceptic. Vad o ameliorare abia in a doua jumatate a anului”, spune Wencz.

Scenariu pesimist: 50% din companiile care activeaza vor fi in pragul falimentului, piata neagra va fi de 50%, sectorul va fi complet necontrolabil din punct de vedere sanitaro-veterinar si al unei evaziunii fiscale pe scara larga.“Atunci cand ai piata neagra trebuie sa incerci sa o tii sub control, insa cum sa faci asta in conditiile in care sistemul este endemic corupt de ani de zile? Avem o spirala sinucigasa a unei fiscalitati stupide, care pune taxe peste taxe pentru cei care sunt oricum buni platnici, iar cei care nu sunt isi rezolva facil problemele cu eterna spaga modica, care in plus le asigura si protectia afacerilor «la negru» pe care le deruleaza”, declara Ovidiu Wencz.

Potrivit acestuia, piata neagra reprezinta in permanenta un procent cuprins intre 20 si 40%. “Eu acum estimez ca este foarte aproape de 40%, inclusiv cu o fenomeologie care nu tine de piata neagra ci de consum – au inceput sa se consume iar acele bucati mari de pulpe de pui congelate, care se consumau masiv dupa ’90. Oamenii sunt nevoiti sa se indrepte catre ele din cauza pretului redus si a scaderii abrute a puterii lor de cumparare”, afirma Wencz.

Scenariu optimist: Zona optimista este legata mai putin de actiunea guvernantilor, cat de ameliorarea efectelor crizei la nivelul continentului european, in care ne aflam si noi. Initiative populiste de taxe pe averi sau suprataxare a business-urilor viabile nu sunt potrivite pentru aceasta perioada. Actualmente avem un grad de necolectare a impozitelor de peste 40%. In loc sa mai punem alte taxe, ar fi bine sa imbunatatim colectarea celor existente din cele 40%, o sursa mult mai buna altminteri decat suprataxarea celor care oricum platesc. In conditiile actuale, suprataxarea consumului este o greseala mortala, prigonirea oamenilor de afaceri si a oamenilor cu bani si cu o expertiza manageriala si antreprenoriala castigata in mediul de afaceri romanesc ar fi o alta greseala grava, a nu rezolva zonele hemoragice si clientelare prin care se scurg masiv bani publici este o alta greseala impardonabila. Marele proiecte de investitii in infrastructura trebuie finalizate. De asemenea, agricultura nu trebuie ignorata. Ne rugam in fiecare an sa avem un an agricol bun. Daca se va intampla asta, cred ca avem sansa sa iesim mai repede cu un trimestru din aceasta situatie. De asemenea, un optimism moderat vine si din zona Bancii Nationale care a avut o politica prudentiala foarte intemeiata de crestere a rezervelor bancilor si in domeniul stabilitatii cursului de schimb », completeaza Wencz.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri