2 / 6

Genericele – ritm de crestere la o treime din cel al pietei totale

Daca la nivel global, in ultimii 5 ani, piata de generice a inregistrat un ritm dublu de crestere fata de piata totala, ritmul de crestere al genericelor este mult sub cel al pietei totale. “In Romania, ritmul de crestere a genericelor este la 1/3 din cel al pietei totale”, a mai declarat Alina Luiceanu.

Acest ritm de crestere vine in conditiile in care modificarile din ultimii doi ani ar fi trebuit sa favorizeze o penetrare mai mare a genericelor. “Reintroducerea prescr'+'iptiei pe DCI (denumire comuna internationala), dar si introducerea pretului minim de referinta in Europa si a obligativitatii referentierii medicamentelor generice la maximum 65% din pretul originalelor ar fi trebuit sa creasca piata de generice, insa nu s-a intamplat asa”, mai spune reprezentanta Teva.

Explicatia pentru stagnarea pietei de generice este lipsa de cash-flow a farmaciilor care vand pacientilor produsul original care este mult mai scump. “Este o problema a intregului sistem. Degeaba doctorii prescriu pe DCI, daca farmacistul da pacientului tot medicamentul cel mai scump, adica cel original (cu patent), pentru a-si asigura atat casd-flow, cat si o marja de profit mai mare”, explica Luiceanu.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri