2 / 4

Tinerii si specialistii, singurii avantajati in mediul privat

Specialistii in resurse umane nu se asteapta la un exod al angajatilor din institutiile publice spre zona privata. Pe langa deficitul de oferte de pe piata, bugetarii in cautarea unui job vor mai avea de infruntat si concurenta pentru posturile din mediul privat, unde angajarile se bazeaza pe experienta in domeniu, adaptare la cultura organizationala a companiei si disponibilitatea pentru a munci peste program, calitati neesentiale pentru sectorul public, potrivit recruiterilor.

"Cred ca in sistemul privat se pot adapta mult mai bine angajatii din mediul public a caror varsta este mai mica de 35 de ani, decat cei care sunt angajati de foarte mult timp la stat. De asemenea, salariatii din sistemul public care au o specializare clara in domenii ca IT sau contabilitate isi pot gasi mai usor de lucru in cadrul companiilor private, fata de cei care au doar joburi administrative, de exemplu", spune Dragos Gheban, business development manager la compania de consultanta in resurse umane Catalyst, organizatorul targului Angajatori de Top, care a pus la bataie 1.600 de joburi pentru tineri cu pana la 7 ani de experienta pe piata fortei de munca.

Potrivit lui Ovidiu Vilceanu, general manager al companiei de resurse umane Sales Consulting, doar 1 din 2 bugetari reuseste sa obtina o slujba in mediul privat, chiar si inainte de inceperea crizei. In 2010 doar tinerii, vorbitorii de limbi straine si functionarii cu experienta pot bate cu incredere la usile companiilor.

De asemenea, posturile vacante pot fi ocupate de bugetarii angajati pe pozitii nisate, cum ar fi consultantii pentru proiectele cu finantare europeana, compatibile cu unele functii din mediul privat.

“Bugetarii trebuie sa inteleaga ca mediul privat isi bazeaza evaluarile pe performanta si ROI (marja de profitabilitate) cat mai rapid. Daca nu esti performant, nu ai ce sa cauti intr-o companie, mai ales acum cand organizatiile nu isi permit sa investeasca in traininguri pentru specializare”, explica Vilceanu.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri