3 / 4

Profesorii: “O sa predau geografie la privat”

Potrivit celor mai recente statistici, mediul de stat inglobeaza 1,2 milioane de salariati, dintre care 383.000 de angajati in sanatate si cadre sociale, aproape 400.000 in invatamant si alti 220.000 in administratie publica si aparare. Prin natura activitatilor desfasurate de angajatii din aceste trei sectoare sunt cel mai greu de recalificat profesional, sustin recruiterii.

“Ce o sa fac daca mi se micsoreaza leafa? Unde sa ma duc sa ma angajez? Ma duc sa predau geografie in companii?”, spune Mihai Aghinita, profesor de geografie la o scoala de stat in Capitala.

“Astept ca saptamana viitoare sa primesc niste explicatii in ceea ce priveste declaratiile presedintelui. Am avut impresia ca presedintele a facut aceste declaratii fara a avea acordul Guvernului. Cred ca s-a pripit cand a tinut acel discurs si mai cred ca va fi foarte greu sa impuna astfel de masuri”, spune Gheorghe Rosca (foto), rectorul Academiei de Studii Economice din Bucuresti, unul din cei mai importanti furnizori de absolventi de pe piata locala a fortei de munca.

In opina sa, reducerea salariilor profesorilor universitari nu va genera economii la nivelul bugetului total, ci doar economii in bugetele institutiilor de invatamant superior.

“ASE-ul nu primeste bani de salarii, ci subventii pentru fiecare student scolarizat. Astfel, daca ar trebui sa reduc salariile profesorilor de la Academie, banii nu s-ar intoarce la buget, ci ar ramane in bugetul institutiei de invatamant”, mentioneaza Rosca.

O reducere a salariilor din invatamant va face ca tinerii sa nu mai fie interesati sa lucreze in domeniu, iar cei care lucreaza deja vor fi tentati sa-si caute un nou job. Castigul salarial mediu net din invatamant se ridica la 1.644 de lei (397 de euro), potrivit datelor INS, fiind de peste 11 ori mai mic decat venitul lunar al anumitor rectori locali, care ajung sa depaseasca si 4.500 de euro.

“Cu siguranta ca tinerii vor pleca. Ce sa faca un amarat de asistent in invatamant cu un salariu mai mic cu 25% , in conditiile in care si asa salariul e foarte mic? Lectorii si doctorii s-ar putea descurca, insa tinerii, in niciun caz”, mai spune Rosca.

Intr-o situatie similara se afla si cadrele medicale care au sanse minime de absorbtie complete in sistemul unitatilor sanitare private.
Singura solutie pentru angajatii de stat refuzati de companii din pricina lipsei de experienta este reconversia profesionala, acordata gratuit doar de Agentiile Judetene de Ocupare a Fortei de Munca si de companiile de resurse umane care au obtinut finantare europeana prin programul POSDRU.

Majoritatea cursurilor de recalificare vor fi platite din propriul buzunar, intrucat contractele de munca cu Statul nu prevad acordarea unei sume pentru recalificare, in cazul concedierii.





Inapoi la articol

Setari Cookie-uri