1 / 4

12 decembrie 1974 – prima sticla de bere imbuteliata

In urma cu 35 ani, pe platforma industriala Scheia, la iesirea din Suceava spre Vatra Dornei, se infiinta fabrica de bere ce urma sa poarte cativa ani mai tarziu numele de Bermas Suceava.

Prima sarja de bere a fost realizata in 28 septembrie 1974, iar prima sticla de bere a fost imbuteliata in 12 decembrie 1974. Era o sticla de bere Suceava, fara eticheta, singurul semn distinctiv fiind capsa jumatate alba si jumatate albastra.

“Incet-incet au aparut si etichetele, mai intai la bere Grivita, apoi la Timisoreana. Aveam 250 de angajati cand am inceput productia. Personalul era foarte mobil, se creau foarte multe locuri de munca in perioada ‘74-‘75, astfel incat daca gaseau conditii mai bune se duceau in alta parte. Industria alimentara avea un prag de salarizare mai mic decat industria grea. Am inceput cu un colectiv de «copii», de 17-18 ani, care acum sunt bunici”, povesteste Octavian Croitor (65 ani), cel mai vechi angajat al Bermas Suceava.

Din 1968 si pana in 1975, Croitor a lucrat la Industria Laptelui Botosani. A inceput lucrul in fabrica de bere cand avea 30 de ani, primul loc de munca fiind in sectia de fierbere, unde a lucrat timp de 3-4 luni, trecand ulterior in productie/norme de consum. In prezent este director tehnic al Bermas Suceava si vicepresedinte al Consiliului de Administratie.

In primul an de functionare capacitatea de productie a fost de 212.000 hectolitri. 7 ani mai tarziu, intra in functiune si fabrica de malt.

Primele branduri de bere produse la Suceava au fost Suceava, Dragomirna si Bucovina. Au urmat apoi Arcasul, Raraul, Bucegi, Arinis, Balada. In prezent, productia este centrata pe Suceava, Bermas si Calimani.

Afla din slide-ul urmator care a fost cel mai bun an din activitatea fabricii de bere.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri